Novosti

Predavanje „Samoobrana za žene“ u povodu Europskoga tjedna sporta

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i ove se godine priključuje obilježavanju Europskoga tjedna sporta koji se održava svake godine od 23. do 30. rujna.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 27. rujna u 17 sati održat će se predavanje Samoobrana za žene, uz prezentaciju osnova samoobrane. Gostujući predavač bit će prof. dr. sc. Hrvoje Sertić, redoviti profesor na Kineziološkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a za demonstraciju vježbi bit će zadužena Iva Morandini Ćavarović, djelatnica NSK i aktivna sportašica. Predavanje je namijenjeno svima koji žele naučiti korisne informacije o samoobrani te ujedno steći samopouzdanje i preuzeti kontrolu u stresnim situacijama jer su vježbe koje će se demonstrirati u sklopu predavanja primjenjive u svakodnevnome životu.

Događanje će se odvijati uz potporu Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske radi promicanja zdravoga načina života uz geslo #BeActive.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već petu godinu sudjeluje u organizaciji aktivnosti u povodu Europskoga tjedna sporta. Glavna je svrha ovoga događanja izobrazba korisnika, djelatnika i šire javnosti o važnosti tjelesne aktivnosti te brige o tjelesnome i mentalnome zdravlju.

_____________________________________________________________

10 činjenica o EU u povodu 10 godina članstva Hrvatske

 

Dana 1. srpnja obilježava se 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Tijekom navedenog razdoblja vidljive su velike promjene u mnogim područjima. Najznačajnije su se dogodile upravo ove godine, u ponoć 1. siječnja u Hrvatskoj je uveden euro kao službena valuta i Hrvatska je ušla u šengenski prostor. Za bolje razumijevanje promjena koje su se dogodile, Europski dokumentacijski centar NSK izdvojio je 10 činjenica o EU s poveznicama na službene publikacije i ostale službene izvore informacija.

1. Europska unija ima zastavu s dvanaest zvjezdica. Često se misli da su izvorno trebale simbolizirati prvih dvanaest zemalja koje su se pridružile EU-u, ali ta poveznica nikada nije potvrđena, pogotovo jer danas ima više nego dvostruko veći broj članica. Dvanaest zvijezda općenito se smatra simbolom jedinstva i izvrsnosti.

2. Krilatica Europske unije glasi Ujedinjeni u različitosti, što označava težnju Europljana za udruživanjem kako bi djelovali za mir i prosperitet među mnogim različitim kulturama, tradicijama i jezicima.

3. U Europskoj uniji postoje 24 službena jezika. Najčešće su korišteni engleski, francuski i njemački. Ostali jezici uključuju bugarski, hrvatski, češki, danski, nizozemski, estonski, finski, grčki, mađarski, irski, latvijski, litvanski, malteški, poljski, portugalski, rumunjski, slovački, slovenski, španjolski i švedski. Ako se održavaju rasprave, sjednice i konferencije Europskog parlamenta, službeni transkripti i dokumenti prevode se na sve jezike. Europski parlament najveći je poslodavac tumača na svijetu s 350 stalnih prevoditelja, kojima se u najaktivnijim razdobljima pridružuje oko 400 slobodnih prevoditelja.

4. Glavna valuta u EU je euro, ali nije ga usvojila svaka država. Danas je službena valuta 20 zemalja, od ove godine i Hrvatske. Prvi put je uveden 2002. godine.

5. Zemlje članice nisu prisiljene ostati u Europskoj uniji. Svima je dopušteno povlačenje, samo je vrlo važno slijediti protokol koji obuhvaća obavješćivanje EU o svojoj odluci, izradu sporazuma o povlačenju te donošenje odluke o tome kako će se ubuduće voditi poslovi između te zemlje i Unije. Kao i kod pridruživanja, riječ je o vrlo složenom procesu.

6. Zemlje EU također imaju još nešto zajedničko, putovnice. Sve zemlje Europske unije, osim Hrvatske, imaju crvenu putovnicu s natpisom Europska unija na vrhu, a zatim imenom države. Budući da je bila riječ o preporukama o izgledu putovnice, a ne obvezi, Hrvatska je odlučila zadržati plavu boju. Još uvijek ne postoji europsko državljanstvo, iako se sve više i više ljudi osjeća europskim građanima jer se mogu slobodno kretati i živjeti u bilo kojoj od zemalja. Tu je važno spomenuti i Schengen, jedan od temelja europskog projekta, a označava ukidanjekontrole granica i slobodu kretanja diljem Europske unije. Trenutačno obuhvaća 27 država, 23 države Europske unije i 4 izvan nje: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

7. Europska unija dobila je Nobelovu nagradu za mir. Dodijeljena joj je 2012. na temelju doprinosa miru i pomirenju. Bilo je to izvrsno postignuće s obzirom na činjenicu da je izvorno stvorena upravo za tu svrhu, između ostalog, nakon Drugog svjetskog rata.

8. Europski parlament najveće je i jedino izravno izabrano međunarodno tijelo na svijetu, s više od 700 članova koji predstavljaju više od 500 milijuna građana iz 27 država članica EU-a. Od prvih parlamentarnih izbora 1979., Europski parlament je također postao jedina međunarodna skupština s izravno izabranim članovima, kako u EU tako i u cijelom svijetu. Prva predsjednica ikada, davne 1979., bila je žena, Simone Veil.

9. Europska unija također vodi mrežu škola za obrazovanje ponajprije djece svojeg osoblja. Trenutačno postoji 13 službenih Europskih škola. Škole su osmišljene tako da pružaju višejezično i multikulturalno obrazovanje u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi.

10. EU je na mnoge načine olakšala svakodnevni život svojih građana. Jedna od izvrsnih pogodnosti je roaming. Svugdje u EU omogućeno je koristiti mobilni telefon kao kod kuće, bez dodatnih troškova, bez posebnog ugovora. Europska kartica zdravstvenog osiguranja koja se besplatno nudi svim stanovnicima Europske unije još je jedno značajno dostignuće koje omogućuje korištenje usluga za vrijeme privremenog boravka u zemljama EU-a, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu te Švicarskoj.

Još mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija moguće je pronaći na internetskoj stranici Ureda za publikacije Europske unije te na službenom portalu Europske unije ili u prostoru Europskog dokumentacijskog centra NSK, na četvrtom katu Knjižnice.

___________________________________

Predavanje o zelenoj tranziciji u organizaciji EDC NSK

 

Za potrebe projekta Knjižnice i održivi razvoj, 15. lipnja 2023. EDC NSK pozvao je predavačicu Juditu Cuculić Župu iz Predstavništva Europske komisije u RH kako bi održala predavanje o zelenoj tranziciji. Predavačica je prisutnima ukazala na ozbiljnost klimatske krize u Europi, a pobliže je predstavila i Europski atlas okoliša i zdravlja. Prisutne je uputila na Zeleni plan, odgovor Europe na klimatsku ugrozu. Osvrnula se također i na inicijativu Novog Europskog Bauhausa kao i plan REPower EU. Uputila je na korisne stranice i publikacije EU na temu zelene tranzicije a prisutnima je odgovarala na mnogobrojna pitanja. Edukaciji je prisustvovalo nekoliko djelatnika NSK koji rade na izradi Strategije NSK za održivi razvoj. S obzirom na važnost programa, akcija i inicijativa EU, neki od njih bit će korišteni i kao temeljni dokumenti za pisanje Strategije.

__________________________________

Akcija „Dodaj svoj list na stablo i reci što činiš da tvoj grad postane klimatski neutralan!” izazvala veliko zanimanje

 

Akcija  „Dodaj svoj list na stablo i reci što činiš da tvoj grad postane klimatski neutralan!”, koja se u povodu Dana Europe održala od 8. do 12. svibnja u prostoru NSK u Zagrebu, izazvala je veliko zanimanje i reakcije korisnika. Na stablo postavljeno u predvorje Knjižnice korisnici i djelatnici lijepili su papiriće u obliku listova i pisali što čine kako bi njihov grad postao klimatski neutralan. Za one koji nisu bili sigurni što bi napisali, bili su pripremljeni i listići s već ponuđenim odgovorima. Aktivnosti su se priključili i knjižničari iz Litve kojima su u sklopu programa ERASMUS+ predstavljeni programi i aktivnosti EDC NSK.

Stablo je na kraju aktivnosti bilo gotovo potpuno popunjeno, a korisnici i djelatnici pokazali su osviještenost, kreativnost i maštovitost. Odgovori su se kretali od Kad sapunam ruke, zatvaram slavinu, Pušim IQOS, Skupljamo smeće u Otočcu, do Manje dišem, Ne koristim žute vrećice jer su plastične, Kupujem u second hand dućanima, …

Ovakve aktivnosti pokazale su se kao dobra prilika za podizanje svijesti o važnosti klimatskih promjena i važnosti Europskog zelenog plana u postizanju klimatske neutralnosti.

______________________________________________________________

Akcija „Dodaj svoj list na stablo i reci što činiš da tvoj grad postane klimatski neutralan!” u povodu Dana Europe

 

Europski dokumentacijski centar NSK i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pozivaju sve zainteresirane korisnike Knjižnice i građane da se pridruže akciji „Dodaj svoj list na stablo i reci što činiš da tvoj grad postane klimatski neutralan!” koja će se održati od 8. do 12. svibnja u prostoru NSK u Zagrebu. Akcija se odvija u sklopu obilježavanja Dana Europe te je sjajna prilika za sve građane da se uključe u slavljenje zajedničkih vrijednosti Europske unije te pokažu svoju predanost održivijoj i čišćoj budućnosti.

Akcija je i dio programa Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku te joj je cilj educirati javnost o važnosti klimatskih promjena i važnosti Europskog zelenog plana u postizanju klimatske neutralnosti. Aktivnost će se održati u obliku interaktivnog stabla na koje će svi zainteresirani moći zalijepiti papiriće u obliku listova na kojima će napisati što čine kako bi njihov grad postao klimatski neutralan.

Svi koji se ne osjećaju sigurni u svoje znanje o klimatskoj neutralnosti, moći će odabrati već ponuđene i ispisane odgovore na listićima koje će zalijepiti na stablo.

Pridružite nam se od 8. do 12. svibnja u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i dodajte svoj list na stablo kako biste pokazali što činite kako bi vaš grad postao klimatski neutralan. Vidimo se!

 

______________________________________________________________

Informirajte se o pravima pacijenata u Europskoj uniji u povodu Europskog dana prava pacijenata

U povodu Europskog dana prava pacijenata, Europski dokumentacijski centar NSK priredio je izbor službenih mrežnih publikacija na razini Europske unije i Republike Hrvatske.

Publikacije obuhvaćaju različite aspekte prava pacijenata, kao što su pravo na informiranost, pravo na pristup zdravstvenim uslugama, pravo na kvalitetnu skrb, pravo na zaštitu osobnih podataka, pravo na participaciju u odlučivanju o vlastitom zdravlju te pravo na pritužbe i pravnu zaštitu.

Europski dan prava pacijenata obilježava se svake godine 18. travnja sa svrhom podizanja svijesti o pravima pacijenata i promicanja prava na zdravstvenu zaštitu i kvalitetnu skrb za sve pacijente, u skladu s načelima Europske povelje o pravima pacijenata iz 2002. godine, koja je ključni dokument u području zaštite prava pacijenata u Europi.

_______________________________________________

EUROPSKA GODINA VJEŠTINA PROSLAVLJENA UZ HAWATON!

Dana 21. ožujka 2023. godine u povodu 110. godišnjice rođenja autora Ivana Gorana Kovačića i proslave Europske godine vještina, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, organizirale su HAWaton – natjecanje srednjoškolaca u prikupljanju mrežnog sadržaja. Partneri natjecanja bili su Europski dokumentacijski centar NSK, Europe Direct Karlovac i Gimnazija Karlovac.

U natjecanju je sudjelovalo tri razreda Gimnazije Karlovac, a u tri školska sata natjecalo se 60 učenika. Sudionike natjecanja upoznalo se s programom Europske godine vještina, kao i radom Hrvatskog arhiva weba. Za potrebe natjecanja, učenici su prikupljali mrežne stranice o Ivanu Goranu Kovačiću, no morali su slijediti kriterije za odabir ispravnog mrežnog sadržaja. Na taj način natjecanjem se nastojalo razvijati njihove digitalne vještine, informacijska pismenost, poticati ih na kritičko promišljanje, podsjetiti na važnost europskih programa i na ulogu knjižnica u suvremenom društvu. Natjecanjem je postignut i crowdsorucing, tj. rad mnoštva, koji označava veću količinu ljudi koji prikuplja određenu vrstu podataka. U ovom slučaju, „podaci“ su se odnosili na mrežne stranice o Ivanu Goranu Kovačiću, a prikupljene poveznice Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu iskoristit će za izradu tematske zbirke o liku i djelu Ivana Gorana Kovačića. To znači da su osim sudjelovanja u natjecanju učenici ujedno i autori buduće zbirke koja će biti objavljena i trajno dostupna u otvorenom pristupu.

Svaki razred dobio je svog pobjednika, a učenici koji su prikupili najviše linkova su: Lorena Filipović, Mia Cvitak i Ivan Tomislav Cvitešić. Proglašenje pobjednika odvilo se u školskoj knjižnici Gimnazije Karlovac, a događanje je popratilo mnoštvo lokalnih medija.

Natjecanje je bilo i prilika da Europski dokumentacijski centar NSK ostvari suradnju s Europe Direct Karlovac, a ovo partnerstvo pokazalo se odličnim rješenjem u zajedničkoj organizaciji događanja. Sudionici natjecanja po završetku HAWatona ispunili su i evaluacijske upitnike, a zanimljivo je istaknuti da je 74% učenika prvi puta čulo za Europsku godinu vještina. Ovakva natjecanja izvrsna su prilika za promociju europskih vrijednosti među mladima, a potencijal HAWatona moguće je iskoristiti i za buduća događanja na razini RH.

______________________________________________________

ODRŽAN EUROPEAN DOCUMENTATION CENTERS‘ TRAINING SEMINAR

U Bruxellesu je od 16. do 17. studenog održan European Documentation Centers‘ Training Seminar, namijenjen djelatnicima EDC-ova na europskoj razini. Među hrvatskim sudionicima su se našli i zaposlenici EDC-ova: NSK, Pravnog fakulteta u Rijeci, Pravnog fakulteta u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Splitu i Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Prvi dan, 16. studenog, sudionici su doznali nešto više o prioritetima EU, ulozi EDC-ova u uključivanju akademske zajednice u debatu o budućnosti EU te pretraživanju EUR-LEX-a. Polaznicima seminara bilo je na raspolaganju nekoliko paralelnih radionica: implementacija ugovora o partnerstvu Europske Komisije i institucije u kojoj se nalazi EDC, motiviranju studenata na sudjelovanje u građanskom i demokratskom životu na razini EU, ulozi EDC-ova u informiranju studenata i istraživača o programima razmjene I mogućnostima dodatnog fundiranja EU, te o usmjeravanju studenata na EU baze podataka. Nakon toga održana su predavanja o pretraživanju EU Open Data Portalu, uključivanjem zajednice u europske izbore 2024. i komuniciranju o EU na mreži. Drugi dan, 17. studenog, predavači su govorili o komuniciranju europskog zelenog plana, te pokazali stručno pretraživanje pravne EU građe. Polaznici seminara u pauzama su mogli razmijeniti međunarodna iskustva, a stečeno znanje će primijeniti u vlastitim EDC-ovima.

_____________________________________________

ODRŽAN GODIŠNJI SASTANAK MREŽE EUROPE DIRECT HRVATSKA

Godišnji sastanak mreže EUROPE DIRECT Hrvatska i partnera održao se 24. i 25. listopada u Opatiji kako bi se ojačali kapaciteti centara o diseminaciji informacija koje se odnose na EU. U ponedjeljak, 24. listopada, sudionike je pozdravio voditelj Predstavništva Ognian Zlatev. Nakon toga, održana je prezentacija Što i kako komunicirati u 2023.? s naglascima na Europski zeleni plan, Europu spremnu za digitalno doba, gospodarstvo u interesu građana, snažniju Europu u svijetu, promicanje europskog načina života i novi poticaj europskoj demokraciji. Govorilo se o programima RePOWER EU, zaštiti demokracije, Europskoj godini vještina i sl. Nakon toga održana je zanimljiva radionica Kako komunicirati prema medijima?, a u fokusu je bila komunikacija europskog Bauhausa. U večernjim satima održan je i zabavan “EU pub quiz” u kojem su sudionici pokazali svoje znanje o EU. Dana 25. listopada, predstavljen je rad Agencije za mobilnost i programe EU, Ureda za udruge Vlade RH (s naglaskom na program EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti), Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nakon toga održan je sastanak Planiranje komunikacijskih aktivnosti za 2023, za EDC-ove. Sastanak u Opatiji bio je prilika za pobliže upoznavanje novih europskih politika, mogućih partnera i modela suradnji, kao i ostalih kolega iz Europe Direct centara.

 

 

____________________________________________

VJEŽBANJEM U KNJIŽNICI I PREDAVANJIMA O PREŽIVLJAVANJU U PRIRODI OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN SPORTA

 

Europski dokumentacijski centar NSK organizirao je događanja u povodu Europskog tjedna sporta zajedno s Kineziološkim fakultetom sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Za djelatnike Knjižnice, ali i za sve zainteresirane korisnike, održane su vježbe pod vodstvom kineziologa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u razdoblju od 26. do 30. rujna u malom predvorju NSK. Kineziolozi Tena Matolić, Tihana Nemčić i Antonio Martinko izvodili su vježbe pogodne za osobe koje su izložene dugotrajnom sjedenju i radu za računalom. Vježbe su bile orijentirane na kralježnicu, s naglaskom na njen vratni dio, ruke i noge, a neke od vježbi izvodile su se i u paru. Sudionici su izrazili oduševljenje programom kao i potrebu za ovakvom vrstu organiziranih aktivnosti na radnome mjestu s obzirom na prirodu posla.

Za cjelokupnu javnost 27. rujna održana su predavanja na temu preživljavanja u prirodi. Prvi predavač bio je Nikola Starčević, kineziolog i asistent Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, koji se osvrnuo na istoimeni kolegij koji se izvodi na spomenutom fakultetu i prikazao kako se preživljavanje u prirodi uklapa u kineziologiju. Posjetiteljima je pokazao na koje načine mogu iskoristiti šatorsko krilo i nož prilikom boravka u prirodi. Drugi predavač bio je Perica Matijević, član Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Zagreb koji je upoznao prisutne s radom HGSS-a, a upozorio je na važnost pravilne pripreme prije polaska u prirodu. Govorio je i o najčešćim opasnostima koje se u prirodi mogu dogoditi, ispravnom ponašanja u nezgodnim i neželjenim situacijama, samospašavanju i spašavanju. Predavanja su okupila 40-ak zainteresiranih slušatelja, zaljubljenika u prirodu, koji su imali priliku čuti nove informacije koje se odnose na boravak u prirodi i suočavanja s potencijalnim opasnostima u njoj.

Dobar odaziv djelatnika na vježbanje kao i sudionika na predavanja dodatni je poticaj i motivacija Europskom dokumentacijskom centru da i iduće godine organizira aktivnosti u povodu Europskog tjedna sporta kako bi promicao zdrav način življenja uz geslo #BeActive!

 

___________________________________________

EDC NSK VAS POZIVA NA SUDJELOVANJE U AKTIVNOSTIMA U POVODU EUROPSKOG TJEDNA SPORTA!

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira čak dvije aktivnosti u sklopu Europskog tjedna sporta koji se odvija svake godine u razdoblju od 23. do 30. rujna. Aktivnosti će se odvijati uz potporu Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske s ciljem promoviranja zdravog načina života uz geslo #BeActive.

U periodu od 26. do 30. rujna u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organizirat će se zajedničko vježbanje „Vježbaj u Knjižnici!“ u kojem mogu sudjelovati zaposlenici Knjižnice, ali i svi zainteresirani korisnici. Vježbe će prezentirati kineziolozi Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a odvijat će se u vremenu od 8:30 do 9:00 sati. Vježbe će biti prilagođene radnome mjestu, posebno s aspekta dugotrajnog sjedenja za računalom, kao i sjedenja zbog učenja ili pisanja ocjenskih radova.

Dana 27. rujna u 17:00 sati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se zanimljiva predavanja na temu „Preživljavanje u prirodi“. Gostujući predavači bit će Nikola Starčević, kineziolog i asistent na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Perica Matijević, član Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Zagreb. Predavanja su namijenjena široj javnosti, a obuhvatit će edukaciju o pripremama koje prethode aktivnostima u prirodi, savjetima o orijentaciji u prirodi, načinima kako reagirati i zaštiti se u potencijalno opasnim situacijama i sl.

Europski dokumentacijski centar NSK, zajedno s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu već četvrtu godinu uključuje se u organizaciju aktivnosti u povodu Europskog tjedna sporta. Glavna je svrha ovih aktivnosti podsjećanje javnosti na važnost bavljenja sportom i rekreacijom, kao i promicanje ideje da i knjižnice mogu biti mjesta u kojima se o tim temama može pročitati i naučiti, a moguće ih je i provesti u djelo. Sportske aktivnosti obuhvaćaju i cilj 3 UN Agende 2030 za održivi razvoj, kojom se promiče zdravlje i blagostanje.

____________________________________

 

EDC NSK ORGANIZIRAO “VELIKI EUROPSKI KVIZ” U SPUNKU!

Europski dokumentacijski centar NSK zajedno s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i lokalom Spunk organizirao je 9. svibnja 2022. godine pub kviz Veliki europski kviz. Kviz je održan u povodu hrvatskoga i europskoga spomendana Dana Europe kojim se obilježava donošenje deklaracije Roberta Schumana iz 1950. godine koja predstavlja temelje Europske unije.

Za potrebe provođenja kviza Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu izišla je iz svojega poznatog prostora i smjestila se u prostor Spunka, lokala koji ima dugogodišnju tradiciju organiziranja pub kvizova. Veliki europski kviz trajao je dva sata, a okupio je deset ekipa koje je činilo 40-ak ljudi.  Pitanja kviza odnosila su se na opće znanje povezano s Europom, a obuhvaćao je područja poput geografije, politike, gospodarstva, kulture, znanosti, povijesti i sl. Kviz je bio podijeljen u dvije glavne cjeline, sastojao se od 50 pitanja, i to 15 slikovnih i 35 tekstualnih. Dvije ekipe koje su ostvarile najveći broj bodova imale su i jednak broj bodova pa su im bila ponuđena dodatna tri pitanja kako bi se izabrala najbolja ekipa. Tri pobjedničke ekipe dobile su vrijedne nagrade koje su im osigurali Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Treće mjesto osvojila je ekipa Sudoku hoće živjeti, drugo mjesto ekipa Bipolarni medvjedi, a pobijedila je ekipa pod nazivom Njemački ovčari.

Organiziranjem Velikoga europskog kviza Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zajedno s EDC NSK, osim što je promicala Europsku uniju, Europljane te kulturu i identitet kontinenta, dodatno se približila studentskoj populaciji kako bi se dotaknula i obilježavanja Europske godine mladih. Kviz je prošao u veselome i opuštenome ozračju s vrlo dobrim odazivom, što ukazuje na mogućnost organiziranja sličnih kvizova i u budućnosti.

U nastavku možete pogledati fotografije s događanja.

_____________________________________________

PRIJAVITE SE NA “VELIKI EUROPSKI KVIZ”!

Povodom Europske godine mladih i Dana Europe, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u suradnji s lokalom Spunk i Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj organizira tematski pub kviz Veliki europski kviz. Kviz će se održati u ponedjeljak, 9. svibnja s početkom u 19 sati u već spomenutom lokalu Spunk.

Pitanja će biti vezana za Europu, a bit će ondje pitanja iz kulture i pop kulture, sporta i glazbe, domaće i strane. Ekipe mogu imati od 3 do 5 članova, a za najbolje tri osigurane su simbolične nagrade. Svoju ekipu možete prijaviti na edc@nsk.hr.

Dan Europe i obilježava se 9. svibnja svake godine od 1985. godine, kako bi se građane Europske unije podsjetilo na dokument koji je postavio temelje za postojanje Europske unije kakvu danas poznajemo – Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine.

___________________________________________

EDC NSK sudjelovao u prikupljanju sadržaja za tematsku zbirku “Rat u Ukrajini”

Zemlje diljem svijeta uključile su se u pomoć ratom zahvaćenoj Ukrajini, nakon što je 24. veljače 2022. godine Ruska Federacija započela s masovnom invazijom na tu zemlju. Države, ali i međunarodne organizacije započele su s pružanjem gospodarske pomoći i opskrbe ratnim materijalom, uz primjenu ozbiljnih ekonomskih sankcija protiv Rusije. U tom je smislu na webu objavljen niz publikacija poput odluka, uredbi, rezolucija, mjera, kao i izvještaja i mišljenja na temu rata u Ukrajini. Također, pojavili su se i mnogi tematski portali vezani uz potporu Ukrajini, portali udruga kao i vijesti o ratu na news portalima. Kako bi se sadržaj okupio na jednome mjestu, Hrvatski arhiv weba pokrenuo je prikupljanje mrežnih sadržaja na temu rata u Ukrajini, a u izgradnji zbirke mogli su sudjelovati i svi zainteresirani građani. Prikupljanju sadržaja priključili su se i Europski dokumentacijski centar NSK i Zbirka službenih publikacija.

Tematska zbirka „Rat u Ukrajini“ objavljena je 5.5. na portalu Hrvatskog arhiva weba. Prikupljeno je 162 URL-ova ukupne veličine 86 GB. S obzirom na to da, nažalost, rat i dalje traje HAW će ponovno prikupljati sadržaj te će se zbirka uskoro proširiti s novim. Tematska zbirka „Rat u Ukrajini“ trajno pohranjuje te osigurava pristup korisnicima arhiviranim sadržajima te ih upozorava na opasnosti i posljedice rata, ali i pokazuje da se u teškim trenucima zemlje svijeta mogu zajedno ujediniti, pokazati solidarnost i pružiti potrebnu pomoć jedne drugima tijekom ratnih nevolja.

________________________________________

EDC NSK i HAW kreirali tematsku zbirku “Klimatske promjene”

Javnost sve više razumije i svjesna je klimatskih promjena, onih trenutnih i onih koje nas čekaju ako kolektivno nešto ne promijenimo u načinu na koji živimo. Službena tijela, ona nacionalna i lokalna, uz međunarodne organizacije, vrlo su aktivna u stvaranju i objavljivanju službenih publikacija u vidu strategija, planova i programa za smanjenje i rješavanje klimatskih promjena. Budući da knjižnice prepoznaju važnost i značaj promoviranja ovakvih publikacija i mrežnih sadržaja, a u želji da također promovira programe potpomognute iz fondova Europske unije, Europski dokumentacijski centar NSK je u suradnji s Hrvatskim arhivom weba i Zbirkom službenih publikacija povodom Svjetskog meteorološkog dana, koji se svake godine obilježava 23. ožujka, kreirala digitalnu tematsku zbirku pod nazivom „Klimatske promjene“.

Sadržaj tematske zbirke čini pažljivo odabran, prikupljen i trajno dostupan izbor mrežnog sadržaja na temu klimatskih promjena po kojoj je zbirka i dobila ime. Zbirku čine mrežne stranice i u nekim slučajevima dijelovi mrežnih stranica, portali specijalizirani za meteorologiju te pregled aktualnih klimatskih projekata i programa. Osim toga, pohranjene su i publikacije u PDF formatu koje objavljuju službena državna i lokalna tijela, a čine ih prijedlozi, nacrti i programi očuvanja okoliša s naglaskom na klimatske promjene. Pošto su news portali također važan izvor najnovijih domaćih i stranih vijesti iz područja klimatskih promjena, pohranjeni su i njihovi dijelovi koji se vežu uz ključne riječi poput globalnog zagrijavanja, fosilnih goriva, stakleničkih plinova i sličnih. Sadržaj, odnosno programi i projekti, koji su pohranjeni u zbirci a poduprti su sredstvima iz fondova Europske unije su primjerice AdriAdapt, IICA, Energija i klimatske promjene, projekt “Istraživanje utjecaja klimatskih promjena na razvoj plijesni, mikotoksina i kvalitetu žitarica s prijedlogom mjera”, projekt “Mjere prilagodbe klimatskim promjenama za održivo upravljanje prirodnim resursima – “MEMORIE” i dr. 

U zbirku je uključeno 133 URL-ova koji ukupno čine 99 GB. Zbirka je dostupna na Hrvatskom arhivu weba putem ove poveznice. Ovo je druga zbirka nastala suradnjom HAW-a i EDC NSK, a zbog važnosti njegova sadržaja, očuvanja i trajne pohrane, planira se daljnja suradnja kako bi se stvorilo još tematskih zbirki čiji će sadržaj biti očuvan i biti koristan svim zainteresiranima, bili oni istraživači, znanstvenici ili ostali korisnici. 

______________________________________________

Mrežna izložba u povodu obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela

Europski dokumentacijski centar NSK priredio je izložbu povodom Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela koji se obilježava svake godine 22. veljače. Datum je odredio Victim Support Europe,. organizacija koja okuplja više od 60 udruga podrške žrtava kaznenih djela iz 30-ak zemalja Europe, među kojima je i Republika Hrvatska.

Izložba je podijeljena u 4 cjeline koje obuhvaćaju zakonodavstvo Europske Unije, zakonodavstvo Republike Hrvatske, publikacije Ureda za publikacije Europske unije i publikacije hrvatskih izdavača. Sve su publikacije na hrvatskom jeziku, u mrežnom obliku i trajno dostupne. Na organiziranju promotivnog dijela izložbe sudjelovalo je Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Ova mrežna izložba na jednom mjestu okuplja najbitnije publikacije koje govore o problematici žrtava kaznenih djela, a izrađena je i s ciljem da podsjeti na postojanje i važnost prava žrtava svih vrsta kaznenih djela.

Pozivamo sve zainteresirane da pogledaju izložbu na sljedećoj poveznici: http://edc.nsk.hr/europski-dan-zastite-zrtava-kaznenih-djela/

 

_____________________________________________________________

“Zaštita okoliša 2021.” – tematska zbirka mrežnog sadržaja vezanog uz temu održivog razvoja

 

Europski dokumentacijski centar NSK krajem prošle godine pridružio se Hrvatskom arhivu weba i Zbirci službenih publikacija u prikupljanju mrežnih stranica na temu zaštite okoliša u okviru nove tematske zbirke „Zaštita okoliša 2021.“ Riječ je o nadogradnji Zbirke iz 2020. godine koja je nastala tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2020. godine koji je bio posvećen Danu planete zemlje, a predstavlja arhivirane primjerke mrežnih stranica. Arhivirani primjerak podrazumijeva trajno dostupnu i zaštićenu verziju mrežne stranice koja je zabilježena u određenom trenutku, a korisnicima omogućava cjelovito iskustvo pregledavanja sadržaja.

S obzirom na uvijek aktualnu temu održivog razvoja, kao i na velik broj novonastalih mrežnih stranica koje se bave tom problematikom, odlučeno je da se sadržaj Zbirke osvježava krajem svake godine. Prikupljanju mrežnih stranica priključio se i Europski dokumentacijski centar NSK, budući da je većina projekata sufinancirana nekim od fondova Europske unije pa tako mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse za provedbu sličnih ekoloških aktivnosti. Tijekom studenog 2021. prikupljeno je 50-ak novih mrežnih stranica, dijelova mrežnih stranica i news portala.

Tematska zbirka „Zaštita okoliša 2021.“ namijenjena je cjelokupnoj javnosti i trajno je dostupna na Hrvatskom arhivu weba gdje je pohranjena i za buduće generacije. Svrha zbirke je informiranje, ali i stjecanje i nadopuna znanja o važnosti održivog razvoja i zaštite okoliša. Velik broj novih mrežnih stranica koje su u najvećoj mjeri posvećene ekološkim projektima ukazuje na interes građana Hrvatske za ovu važnu tematiku, kao i za potrebu za raspravom i podizanjem svijesti o očuvanju okoliša.

__________________________________________

Europska komisija donijela službeni prijedlog da 2022. postane Europska godina mladih

Kako je najavila predsjednica von der Leyen u govoru o stanju Unije 2021., Europska komisija je 14.10. donijela službeni prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. Europskoj je uniji potrebna uključenost mladih u izgradnji bolje budućnosti koja će biti zelenija, digitalnija i uključivija.

U okviru Europske godine mladih Europska komisija ima sljedeće ciljeve:

  • dati potporu i priznanje generaciji koja je podnijela najveću žrtvu tijekom pandemije te joj isticanjem novih perspektiva i prilika koje donose zelena i digitalna tranzicija uliti novu nadu, snagu i povjerenje u budućnost;
  • poticati sve mlade, a osobito mlade s manje mogućnosti, u nepovoljnom položaju, iz ruralnih ili udaljenih područja ili one koji pripadaju ranjivim skupinama, da postanu aktivni građani te pokretači pozitivnih promjena;
  • promicati prilike za mlade koje stvaraju politike EU-a za potporu njihovu osobnom, društvenom i profesionalnom razvoju. Europska godina mladih bit će usko povezana s uspješnom provedbom instrumenta NextGenerationEU koja bi trebala osigurati kvalitetna radna mjesta i prilike za obrazovanje i osposobljavanje te
  • crpiti nadahnuće iz djela, vizija i uvida mladih kako bi se dodatno ojačao i oživio zajednički projekt EU-a, pri čemu će se oslanjati na konferenciju o budućnosti Europe

Ostale korisnice informacije možete saznati na sljedećim poveznicama:

Izvješće EU-a o mladima

Europski portal za mlade

 

 

Europski tjedan sporta 2021. obilježen šahovskom priredbom “NSK simultanka”

U povodu ovogodišnjega izdanja Europskoga tjedna sporta, u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (EDC NSK) s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj te Ministarstvom turizma i sporta RH 23. rujna 2021. održana je šahovska priredba NSK simultanka, u sklopu koje je 15 igrača odmjerilo snage s hrvatskim šahovskim velemajstorom Alojzijem Jankovićem.

Okupljene igrače i promatrače pozdravila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, podsjetivši na prošlogodišnje sudjelovanje Knjižnice u Europskome tjednu sporta, u sklopu kojega je Knjižnica svojim programima izborila mjesto među finalistima natječaja za nagradu #BeCROactive u kategoriji Radno mjesto. Glavna ravnateljica Stričević istaknula je povezanost šaha i njegova povoljnog učinka na razvoj kognitivnih sposobnosti s knjižnicama kao izvorom znanja i ustanovama koje svojom djelatnošću također potiču razvoj umnih sposobnosti.

Nazočnima se obratio i velemajstor Janković, istaknuvši svoje dugogodišnje članstvo u Knjižnici, kojoj se uvijek rado vraća, te ujedno naglasio povoljan utjecaj šaha kao „vježbe za mozak“ na ljudsko zdravlje.

Kao sudionici simultanke i izazivači velemajstora Jankovića u ogledu su sudjelovali (navedeno abecednim redom) Nikolina Barić, Vigor Božičević, Tomislav Cezner, Saša Drach, Lovre Dražančić, Tomislav Horvatin, Ivan Kapec, Grgur Knezić, Marin Knežević, Silvio Lebinac, Daniel Matić, Šimun Matišić, Mario Miholjančan, Marko Silić i Zoran Vidić. Svih za otprilike sat vremena odigranih 15 partija završilo je pobjedom velemajstora Jankovića, nakon čega su igračima uručene nagrade za sudjelovanje, pod pokroviteljstvom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstva turizma i sporta, a Saša Drach, Silvio Lebinac i Daniel Matić odabrani su kao tri najuspješnija igrača.

U sklopu priredbe bila je izložena odabrana građa iz fonda NSK povezana sa šahom te plakati šahovskih turnira iz fonda Grafičke zbirke NSK.

Svrha održane priredbe bila je promidžba sporta, s naglaskom na popularizaciju šaha, jedne od najstarijih i najraširenijih igara na ploči u svijetu.

                       

„NSK simultanka“ – poziv za sudjelovanje u šahovskoj priredbi u povodu obilježavanja Europskoga tjedna sporta 2021.

Vizual šahovske priredbe „NSK simultanka“.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (EDC NSK) u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvom turizma i sporta RH u povodu obilježavanja Europskog tjedna sporta 2021. u četvrtak 23. rujna 2021. godine organizira šahovsku priredbu „NSK simultanka“, u sklopu koje će 15 igrača imati priliku odmjeriti snage s Alojzijem Jankovićem, hrvatskim velemajstorom u šahu, jednoj od na svijetu najstarijih i najraširenijih igara na ploči.

Prijavite se za sudjelovanje i budite među tih 15!

Više informacija na:

_______________________________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK priključuje se promidžbi Konferencije o budućnosti Europe

Jedna od glavnih aktivnosti obilježavanja Dana Europe 2021. pokretanje je Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa. Građanima je preko digitalne platforme omogućeno priključiti se raspravama i događajima o izazovima i prioritetima Europe, podijeliti s drugima svoje ideje i prijedloge, a svi primjeri bit će dostupni korisnicima platforme iz svih država članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da je već sada moguće uključiti se dijeleći svoja razmišljanja i želje za budućnost. Naglasak je na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Raspravljati je moguće i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu. Europski parlament, Vijeće Europe i Europska komisija predani su tome da saslušaju Europljane i Europljanke i na temelju dobivenih preporuka poduzmu daljnje korake u sklopu svojih nadležnosti. Očekuje se da će se do proljeća 2022. u sklopu konferencije donijeti zaključci i pružiti se smjernice o budućnosti Europe. Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, također će se uključiti u taj vrijedan projekt te poziva sve građane da se uključe u stvaranje budućnosti Europe.

_____________________________________________

Zabavite se i obilježite Dan Europe uz Europski dokumentacijski centar NSK!

 

U povodu Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja svake godine, a u skladu s trenutačnim epidemiološkim prilikama, Europski dokumentacijski centar NSK pripremio je interaktivne slagalice i križaljke u virtualnome okruženju s temom Europske unije. Provjerite svoje znanje odgovarajući na upite u križaljci i uživajte u fotografijama simbola Europske unije nakon što složite sve dijelove slagalica.

Nadnevak obilježavanja Dana Europe označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novome obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojega bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Taj bitan dan u povijesti Europske unije obilježava se širom Europe brojnim aktivnostima i događanjima.

Križaljka Europska unija ukratko

Slagalica Parlament

Slagalica Zastava

Slagalica Euro

____________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu finalisti ovogodišnje nagrade „#BeCROactive“

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je jedan je od troje finalista ovogodišnje nagrade #BeCROactive u kategoriji Radno mjesto. Nagradu najaktivnijim pojedincima i ustanovama koji su se istaknuli u promicanju tjelesne aktivnosti i bavljenja sportom u Hrvatskoj dodjeljuje Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske kao nacionalni koordinator projekta Europski tjedan sporta u kojem je Knjižnica sudjelovala na poticaj i u organizaciji Europskoga dokumentacijskog centra NSK.

Nagrada #BeCROactive dodjeljuje se u tri kategorije. U kategoriji Radno mjesto nagrađuju se ustanove i poduzeća koja potiču sudjelovanje svojih zaposlenika u tjelesnim aktivnostima, u kategoriji Obrazovanje nagradom se odaje priznanje obrazovnim ustanovama koje kreativnim metodama potiču djecu da budu aktivna, dok se u kategoriji Lokalni heroj nagrađuju pojedinci koji u svojim lokalnim zajednicama potiču druge na aktivan život. Za pobjednika u svakoj kategoriji osigurana je nagrada u obliku darovne kartice u vrijednosti od 5.000,00 kuna, dok za ostale finaliste ona iznosti 1.000,00 kuna.

Dodjela nagrade održala se u petak 11. prosinca 2020. godine u 11 sati preko online platforme Webex. U prigodnome programu dodjele predstavljeni su svi ovogodišnji finalisti i tim #BeActive Europskoga tjedna sporta. Isto tako, prikazan je edukativan crtani film Europskoga tjedna sporta te je održana premijera videa Best of EWoS. Ovogodišnji Europski tjedan sporta obilježen je sa 98 događanja širom Hrvatske.

Pozdravnu riječ održala je ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Nikolina Brnjac, a završnu riječ državni tajnik Središnjega državnog ureda za šport Tomislav Družak.

Glavnu nagradu u kategoriji Radno mjesto odnijela je tvrtka dm.

 

_________________________________________________________

Europski tjedan sporta obilježen vježbanjem na radnome mjestu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

U sklopu Europskoga tjedna sporta, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Europski dokumentacijski centar NSK, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. rujna 2020. godine organizirali su događanje Vježbanje na radnome mjestu, namijenjeno djelatnicima Knjižnice.

Okupljene sudionike u ime glavne ravnateljice NSK prof. dr. sc. Ivanke Stričević pozdravila je savjetnica za međunarodnu suradnju Jasenka Zajec, podsjetivši na prošlogodišnje sudjelovanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u Europskome tjednu sporta, kao i na potrebu za vježbanjem radi očuvanja zdravlja i poboljšanja radne učinkovitosti.

U ime Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj nazočnima se obratila suradnica za informiranje i komunikacije u Predstavništvu Lena Perdijić koja je pojasnila ulogu Europske komisije u provedbi Europskoga tjedna sporta, a istaknula je i zadovoljstvo što se u aktivnost uključio i Europski dokumentacijski centar NSK.

Predstavnica Ministarstva turizma i sporta Roberta Karadža, stručna suradnica u Sektoru za razvoj športa Središnjega državnog ureda za šport, predstavila je aktivnosti Europskoga tjedna sporta u Republici Hrvatskoj.

Stručnjaci kineziolozi iz Fitnes učilišta Matija Dunaj, Filip Sabol, Zlatan Spiridonović i Mirna Hajnic predstavili su program planiranih vježbi, nakon čega  je uslijedilo njihovo provođenje.

U skladu s epidemiološkim uvjetima, broj sudionika bio je ograničen na 50. Djelatnici su bili podijeljeni u dvije skupne, uz popisani razmak i zaštitne maske. Zahvaljujući povoljnoj meteorološkoj situaciji, dio vježbi organiziran je i na otvorenome.

Djelatnici su iskazali zadovoljstvo programom, a potvrdili su i da su im naučene vježbe poticaj za nastavak vježbanja i nakon Europskoga tjedna sporta.

______________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK priključuje se obilježavanju Europskog tjedna sporta 

Europski dokumentacijski centar NSK, u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Ministarstvom turizma i sporta te Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, u sklopu Europskog tjedna sporta 25. rujna 2020. organiziraju Vježbanje na radnom mjestu.

Kratki program vježbi prilagođenih radnom mjestu pod vodstvom stručnjaka kineziologa provodit će se u novouređenom dijelu knjižnice. Za sve sudionike osigurane su promidžbene majice Europskog tjedna

Osim kviza, Europski dokumentacijski centar NSK i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak pripremili su mrežni kviz znanja Sport i EU kojemu je cilj provjeriti sportska znanja te potaknuti zanimanje za publikacije i izvore službenih informacija Europske unije na tu temu.

Kviz je namijenjen svim zainteresiranima, osim djelatnicima priređivača, a kao pomoć u odgovorima na dnu svakoga pitanja nalazi se poveznica na kojoj se može pronaći rješenje, kako bi se ispitanike potaknulo i na samostalno istraživanje. Kviz će biti dostupan tijekom trajanja Europskoga tjedna sporta, od 23 do 30. rujna, a za deset najuspješnijih i najbržih ispitanika osigurane su prigodne nagrade.

Kviz su pripremili Europski dokumentacijski centar NSK i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.

Europski dokumentacijski centar NSK djeluje kao referentna točka za sve informacije i izvore povezane s djelovanjem Europske unije kao sedmi takav centar u Hrvatskoj.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak također je prepoznala važnost informiranja građana o Europskoj uniji te u sklopu knjižnice postoji EU kutak s publikacijama Ureda za publikacije Europske unije.

 

___________________________________________________________

EDC NSK poziva na praćenje godišnjega obraćanja Europskomu parlamentu predsjednice Europske komisije

U rujnu svake godine predsjednik Europske komisije obraća se Europskomu parlamentu posebnim govorom o stanju Europske unije, u kojem ujedno predstavlja postignuća Komisije u prethodnoj godini, iznosi najbitnije odrednice njezina djelovanja za sljedeću godinu, osobito povezano s trenutačno najvažnijim izazovima s kojima se Unija suočava, te ideje za oblikovanje budućnosti EU.

Ursula von der Leyen, trenutačna predsjednica Europske komisije, održat će svoj prvi takav govor 16. rujna 2020. godine te u njem podsjetiti kako prioriteti utvrđeni na početku njezina mandata i dalje vrijede u kontekstu suočavanja s izazovima današnjice. Naglasit će nužnost uloge Europe kao predvodnice u svjetskome zaokretu prema zdravome planetu i novome, digitalnome svijetu. Prijenos uživo govora moći će se pratiti na mrežnoj stranici Europske komisije, a naknadno će uslijediti plenarna rasprava s članovima Parlamenta.

Građani će preko društvenih mreža FacebookInstagram i Twitter ili e-pošte predsjednici von der Leyen moći postaviti pitanja u obliku videozapisa u trajanju do najviše 30 sekundi, uz korištenje oznake #AskThePresident. Za odgovor će biti odabrana relevantna pitanja postavljena u sklopu kvalitetnih videozapisa i biti objavljena u snimci svih odgovorenih pitanja.

Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka u Republici Hrvatskoj za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, priključuje se informiranju javnosti i poziva građane da iskoriste mogućnost za uključivanje u ovo važno obraćanje.

______________________________________________________________

Europski zeleni plan – online izložba publikacija Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Dana Europe

U povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja 2020. godine, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je online izložbu publikacija i dokumenata na temu europskoga zelenog plana, jedne od šest glavnih strategija Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024. Riječ je o publikacijama u nakladi Ureda za publikacije Europske unije.

Iako je trenutačno sva pozornost usmjerena na borbu s pandemijom koronavirusa, postati prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu do 2050. godine, neizmjerno je bitan izazov i  prilika našega doba. U tu je svrhu Europska komisija predstavila europski zeleni plan – pomno razrađen paket mjera koji bi građanima i tvrtkama u Europi trebao omogućiti koristi od održive zelene tranzicije. Mjere i popratni okvirni plan usmjereni su na klimu, čistu energiju, mobilizaciju industrije, učinkovitu uporabu resursa i pravednu tranziciju.

Sa željom da se šira javnost pobliže upozna s tom vrijednom strategijom te pronađe načine na koje se može uključiti u njezino ostvarivanje, Europski dokumentacijski centar NSK ovom izložbom predstavlja informativne publikacije i dokumente koji su dostupni u cjelovitome tekstu.

Kako bi javnost dodatno uključila u klimatsku politiku te potaknula pojedince na razmjenu informacija, prijedloga, ideja i kreativnosti na temu klimatske politike, Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o budućem europskom sporazumu o klimi. U savjetovanju je moguće sudjelovati do 27. svibnja 2020. godine.

______________________________________________________________

Solidarnost.hr – komunikacijska platforma Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u povodu Dana Europe

Europska je unija osnovana s idejom zajedništva i solidarnosti,  a ta je ideja posebno važna sada kada je svijet izložen pandemiji koronavirusa. Kako bi u ovim otežanim vremenima potaknulo povezanost te komunikaciju i izražavanje emocija građana, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokrenulo je projekt Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – solidarnost.hr. Projektom Predstavništvo ujedno obilježava i Dan Europe (9. svibnja 2020.). Projekt se provodi putem komunikacijske platforme Solidarnost.hr.

Platforma je zamišljena kao projekt koji okuplja osjećaje, želje i nadanja građana, a koji se odnose na suživot i borbu s epidemijom koronavirusa. Svi zainteresirani pozvani su da odgovore na jednostavna pitanja poput „Što Vam nedostaje iz vremena prije korone?“  ili „Što ćete uvesti u svoj život nakon što izolacija završi?“. Odgovori se prikupljaju na pripadajućim kanalima društvenih medija, Facebook stranici Solidarnost.hr, Instagram profilu @solidarnost.hr i Twitter profilu @solidarnost.hr, na kojima se koristi službeni hashtag #solidarnosthr. Od prikupljenih će se odgovora izabrati najbolji koji će biti pretvoreni u jednostavne vizuale za platformu (solidarnost.hr) te video sadržaj namijenjen za distribuciju putem društvenih mreža. Projektu se pridružio i Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji je sudjelovao u prikupljanju izjava građana.

Cijeli je projekt zaokružen sloganom „Samo se solidarnost dijeli dalje“. Cilj je motivirati građane na sudjelovanje u projektu kroz kreiranje sadržaja koji će prenijeti jaku emocionalnu poruku – svi smo u ovome zajedno, ujedinjeni i solidarni.

______________________________________________________________

Europski socijalni fond na svojoj mrežnoj stranci utemeljio odjeljak s videozapisima članica o projektima koji se bave krizom izazvanom koronavirusom

Na mrežnoj stranici Europskog socijalnog fonda postavljen je odjeljak posvećen videozapisima država članica o projektima koji se bave korona-krizom. Kratki videozapisi sadrže inspirativne priče o projektima zemalja Europske unije. Uz potporu fondova ESF-a, države članice stvaraju mogućnosti zapošljavanja, obrazovanja i usvajanja vještina za ljude koji se nalaze u otežanim životnim uvjetima.

__________________________________________________________

Globalni odgovor na koronavirus: EU pokrenula prikupljanje sredstava

Europska unija udružila je snage s globalnim partnerima i organizirala je globalni odgovor na koronavirus. Prikupljanje sredstava započelo je 4. svibnja 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i najvažnije zdravstvene organizacije pokrenule su zajednički poziv na djelovanje kako bi se brzo postigao djelotvoran pristup sigurnoj, kvalitetnoj, učinkovitoj i isplativoj dijagnostici, terapijskim postupcima i cjepivu protiv koronavirusa.

Kako bi se prikupila sredstva, Europska unija i njezini suradnici organizirali su globalno maratonsko prikupljanje sredstava. Zemlje i organizacije širom svijeta pozvane su na donaciju za postizanje početnog cilja, odnosno 7,5 milijardi eura.

Prikupljena sredstva bit će usmjerena na tri područja: dijagnostiku, lijekove i cjepiva.

_____________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK pridružuje se promicanju nove mrežne stranice namijenjene sprječavanju širenja lažnih informacija o pandemiji koronavirusa

Budući da je tema pandemije koronavirusa sveprisutna u našem fizičkom i virtualnome okruženju, u zadnje se vrijeme pojavio problem širenja dezinformacija i lažnih informacija u Europi i svijetu.

Zbog sve ozbiljnijih teškoća izazvanih njihovim širenjem, posebno u virtualnome okruženju, Europska komisija pokrenula je novu mrežnu stranicu Borba protiv dezinformacija, dostupnu na svim jezicima Europske unije. Stranica na jednome mjestu nudi podatke preuzete iz vjerodostojnih izvora informacija u Europskoj uniji i šire.

Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, preporučuje korištenje navedene stranice kao relevantnoga izvora informacija za sva pitanja povezana s temom bolesti COVID-19.

Osim navedene stranice, na portalu  Europske komisije dostupne su i informacije o zajedničkome europskom odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19.

_____________________________________________________________

Izaslanstvo međunarodnih novinara posjetilo Europski dokumentacijski centar NSK

U povodu početka predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, izaslanstvo novinara opunomoćenih za praćenje hrvatskoga predsjedanja 9. siječnja 2020. godine posjetilo je Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Rad Centra predstavile su voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur te djelatnice Centra Dolores Mumelaš i Ivana Kežić Pucketić.

Vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević u srpnju 2018. godine potpisali su Sporazum o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije na temelju kojega je u prostoru Knjižnice počeo djelovati Europski dokumentacijski centar kao dio mreže informacijskih centara Europe Direct.

Svečano otvorenje Europskoga dokumentacijskog centra održano je 3. listopada 2018. godine u sklopu Drugoga međunarodnog skupa: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama održanoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Europski dokumentacijski centar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici četvrti je takav centar u Zagrebu,  tri se nalaze na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a još tri nalaze se u knjižnicama Pravnih fakulteta u Rijeci i Osijeku te knjižnici Ekonomskoga fakulteta u Splitu.

Europski dokumentacijski centri, 350 njih širom Europske unije, pridonose komuniciranju Europske komisije o Europskoj uniji radi poboljšanja komunikacije s građanima, osobito s akademskom zajednicom na lokalnoj i regionalnoj razini, te pružanja dosljednih obavijesti o Europskoj uniji i prioritetima Komisijine politike.

Europski dokumentacijski centri potiču proučavanje europskih integracija i suradnje te su pouzdana referentna točka za prikupljanje informacija i stručnoga znanja o europskim integracijama, institucijama Europske unije te aktivnostima i politikama Unije. Ti centri promiču poučavanje, istraživanje i opće informacije u području politika i aktivnosti Europske unije. Europski dokumentacijski centri prikupljaju i razvijaju te resurse kao lokalne, terenske knjižnice EU-a te pohranjuju elektroničke dokumente. Osmišljeni su kao potpora nastavnicima, istraživačima i studentima te široj javnosti zainteresiranoj za pitanja povezana s Europskom unijom.

Mrežom europskih dokumentacijskih centara upravlja Europska komisija. Europski dokumentacijski centri nalaze se uglavnom u sklopu sveučilišta, visokih učilišta i istraživačkih instituta. Iako su centri, ponajprije, namijenjeni članovima akademske zajednice i istraživačima, svi su građani dobrodošli u europskim dokumentacijskim centrima kako bi pregledali službene publikacije EU-a.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se u prostoru Zbirke službenih publikacija na četvrtome katu Knjižnice i djeluje kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuju pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnome obliku objavljuje Ured za publikacije Europske unije, pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama Europske unije u mrežnome okruženju, osobito metapodatcima Ureda za publikacije Europske Unije, omogućuju cjelovito uključivanje publikacija o pitanjima povezanima s Europskom unijom u knjižnični katalog s njima povezanih nadležnih struktura, pružaju odgovore na elektroničke upite Ureda za publikacije radi utvrđivanja zanimanja s njima povezanih nadležnih struktura za nova izdanja koja ustanove i agencije Europske unije izaberu u sklopu svojih promidžbenih aktivnosti, surađuju s informacijskim centrima koji djeluju u sklopu mreže Europe Direct, mrežom Team Europe, ako djeluje u državi članici, te ostalim mrežama Europske unije. Djelovanje ovih centara također je usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovu boljem povezivanju s Europskom unijom, kao i na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima radi šire uporabe izvora informacija o Uniji.

____________________________________________________

Predstavnica Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovala na međunarodnome godišnjem sastanku i seminaru europskih dokumentacijskih centara

Međunarodni godišnji sastanak i seminar europskih dokumentacijskih centara (Traninig Seminar for European Documentation Centres) održan je u Firenci od 2. do 3. prosinca 2019. godine.

Na sastanku je sudjelovalo sedam djelatnica europskih dokumentacijskih centara iz Hrvatske i djelatnica Informacijskoga centra Europe Direct Osijek, a predstavnica Europskoga dokumentacijskog centra NSK bila je Ivana Kežić Pucketić.

Ove godine okupilo se čak 250 sudionika, što je najveći broj u zadnjih nekoliko godina.

Svrha je sastanka ojačati veze između centara, s posebnim naglaskom na suradnju s akademskom zajednicom i drugim organizacijama, kao i aktivnije uključivanje u komunikaciju s građanima.

Europska komisija pozvala je sve europske dokumentacijske centre da se usredotoče na uključivanje članova akademske zajednice u javne rasprave, a njihovo sudjelovanje bit će ključno u raspravi o novim temeljnim politikama koje utječu na svakodnevni život građana. Te nove inicijative proširuju trenutačnu ulogu europskih dokumentacijskih centara, čiji se dosadašnji rad uglavnom sastojao od prikupljanja, čuvanja i davanja na korištenje građe o Europskoj uniji.

Tijekom sastanka organiziran je i posjet Povijesnomu arhivu Europske unije (Historical Archives of the European Union (HAEU), gdje su, osim obilaska uz  stručno vodstvo, djelatnici Arhiva kratkim izlaganjima predstavili svoj rad.

 

_____________________________________________________________

Predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovale na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj 2019.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur i Ivana Kežić Pucketić sudjelovale su kao predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj  29. i 30. listopada 2019. godine na Plitvičkim jezerima.

Na početku sastanka sudionicima se obratio Branko Baričević, savjetnik Jeana-Claudea Junckera za pripremu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., koji se, uz pozdravne riječi, osvrnuo na prioritete Europske komisije za 2020. godinu.

O pripremama za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine te o glavnim smjernicama za to razdoblje govorio je Mato Škrabalo, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Europe Direct informacijski centri  iz cijele Hrvatske predstavili su svoj rad tijekom 2019. godine. Predstavnica Republike Hrvatske u paneuropskoj radnoj grupi (PEWG) EDC mreže i i voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Zrinka Udiljak-Bugarinovski predstavila je glavne zaključke prvoga sastanka radne grupe. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur istaknula je podatak da će se predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije odvijati u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u kojoj se nalazi i Europski dokumentacijski centar, što nudi mnoge mogućnosti suradnje.

Drugi dan sastanka počeo je stručnim obilaskom Plitvičkih jezera. U nastavku su predstavnici drugih EU mreža u Hrvatskoj predstavili svoj rad i istaknuli mogućnosti suradnje s Europe Direct informacijskim i dokumentacijskim centrima.

Dr. sc. Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, govorio je o načinima komuniciranja europskih tema, a sastanak je završio zajedničkom radionicom pod vodstvom dr. sc. Bože Skoke, na temu Kako prepoznati i što komunicirati građanima?.

Održana biciklijada Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Europskoga tjedna sporta

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 24. rujna 2019. godine u sklopu ovogodišnjega Europskog tjedna sporta te u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom, Knjižnicom Ekonomskoga fakulteta – ZagrebEuropskim dokumentacijskim centrom IRMO ZagrebPredstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Središnjim državnim uredom za šport, kao i biciklistima Zagrebačkoga knjižničarskog društva (ZKD Biciklisti), organizirao je biciklijadu u kojoj su sudjelovali knjižničari, korisnici knjižnica i građani.

Tijekom biciklijade obilazili su se europski dokumentacijski centri uključeni u organizaciju kako bi se sudionike, ali i sveukupnu javnost, upoznalo s njihovim radom.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bio je zadnja točka ture kako bi se u prostoru Knjižnice održalo završno događanje te se time i simbolički najavilo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, koje će se odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nazočne je tom prigodom pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, v. d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Manifestaciju Europski tjedan sporta predstavila je dr. sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu športa Središnjega državnog ureda za šport, a rad Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur, voditeljica Odjela Korisničke službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europskoga dokumentacijskog centra NSK.

Predstavnica Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na EDC biciklijadi bila je Ana Babić.

Svrha je biciklijade bila promicati geslo kampanje Europskoga tjedna sporta #BeActive među kolegicama i kolegama knjižničarima, članovima akademske zajednice i široj javnosti te ih tako potaknuti na tjelesnu aktivnost i upoznati ih s radom centara i mogućnostima koje se nude. Kao pratnja biciklijadi priključili su se i policajci Policijske uprave zagrebačke, čime se željelo povezati policiju, građane i ustanove koje su sudjelovale u organizaciji te među širom javnosti promicati i takav način policijske potpore.

 

______________________________________________________________

Biciklijada Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Europskoga tjedna sporta

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu priključuje se 24. rujna 2019. godine od 10 do 12 sati aktivnostima obilježavanja Europskoga tjedna sporta organiziranjem biciklijade u kojoj sudjeluju knjižničari, korisnici knjižnica i građani.

Na poticaj Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u suradnji s europskim dokumentacijskim centrima u Zagrebu (Europski dokumentacijski centar, Knjižnica Ekonomskoga fakulteta – Zagreb i Europski dokumentacijski centar IRMO Zagreb), Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Središnjim državnim uredom za šport, kao i biciklistima Zagrebačkoga knjižničarskog društva (ZKD Biciklisti), organizira se biciklistička tura koja bi započela ispred Kuće Europe i obuhvatila europske dokumentacijske centre u Zagrebu.

Predviđeno je  da obilazak europskih dokumentacijskih centara bude organiziran kratkim zaustavljanjem ispred lokacija svakoga od centara. Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će zadnja točka ture kako bi se u prostoru Knjižnice održalo završno događanje te se time i simbolički najavilo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, koje će se odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Svrha je biciklijade promicati geslo kampanje Europskoga tjedna sporta #BeActive među knjižničarima, članovima akademske zajednice i široj javnosti te ih tako potaknuti na tjelesnu aktivnost i upoznati ih s radom centara i mogućnostima koje se nude. Kao pratnja biciklijadi pridružit će se i policajci na biciklima Policijske uprave zagrebačke, čime se želi povezati policiju, građane i ustanove koje sudjeluju u organizaciji  te među širom javnosti promicati i takav način policijske potpore.

Broj je sudionika ograničen, a prijave su moguće preko mrežnoga obrasca. Najniža dobna granica sudionika je 18 godina.

___________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK – Informirajte se o europskim izborima!

Deveti europski  izbori održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. godine, kada će 350 milijuna građana EU-a ponovno imati priliku izabrati 705 zastupnika u Europskome parlamentu. U Hrvatskoj će birališta biti otvorena u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.

Zadnji europski izbori 2014. godine bili su najveći transnacionalni izbori ikada održani u isto vrijeme. Ovaj je put njihov opseg još veći.

Sljedeći izbori izravno će utjecati na život svih članica Europske unije. Rezultati će odrediti kako će Europa u nadolazećim godinama pristupiti temama radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija, klimatskih promjena i sl.

Europski parlament i Europska komisija priredili su nekoliko online kampanja radi obavješćivanja građana o izborima, a vrijedi izdvojiti Ovaj put glasamŠto Europa čini za mene EU&ja.

Budući da je potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije u srpnju 2018. godine, na temelju kojega je počeo djelovati Europski dokumentacijski centar NSK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, između ostaloga, preuzela bitnu zadaću promicanja službenih publikacija i dokumenta Europske unije, on je zasigurno referentna točka za sve potrebne informacije o izborima, kao i ostalim djelatnostima Unije, te je dostupan svim korisnicima i zainteresiranoj javnosti koji se žele informirati o bitnosti koju ima izlazak na birališta 26. svibnja. Skupni posjeti Knjižnici prigoda su da se korisnike upozna s radom Europskoga dokumentacijskog centra, te je tako u prethodnome razdoblju velik broj posjetitelja obišao Centar, a posebno treba istaknuti poticanje svijesti o bitnosti dolazećih izbora.

 

__________________________________________________________

Izložba „Što Europska unija čini za nas?“ u povodu obilježavanja Tjedna Europe u NSK i prva grupa posjetitelja

Povodom Tjedna Europe koji se obilježava od 6. do 10. svibnja 2019., kao i Dana Europe 9. svibnja, Nacionalna  i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je priredila izložbu publikacija pod naslovom Što Europska unija čini za nas?.

Na izložbi u predvorju Knjižnice su predstavljene publikacije Europske unije koje su dostupne u Europskome dokumentacijskom centru NSK. Izložba se može razgledati od 6. do 10. svibnja 2019. godine, a ulaz je za posjetitelje besplatan.

Izložene publikacije obuhvaćaju različita područja ljudskoga djelovanja kako bi se što vjernije prikazao utjecaj koji Europska unija ima na živote svih nas. Izložba se održava i uoči europskih izbora 26. svibnja 2019. godine, što je prava prigoda za poticanje svijesti o važnosti izbora te motiviranja građana za izlazak na birališta.

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice, 6. svibnja 2019. maturanti Tehničke škole Zagreb su posjetili Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice i izložbu.

 

Nekoliko skupina studenata i učenika posjetilo Europski dokumentacijski centar NSK i informiralo se o europskim izborima

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 8. do 12. travnja 2019.,  tri grupe mlađih korisnika posjetile su i Europski dokumentacijski centar NSK. Riječ je dvije skupine studenata koji pohađaju Veleučilište VERN te o polaznicima srednjoškolskog programa Američke međunarodne škole u Zagrebu.

Studenti Veleučilišta VERN Knjižnicu su posjetili u sklopu kolegija Poduzetnički menadžment i Računovodstvo i financije, a stigli su u pratnji profesorice, mr. sc. Zrinke Gregov. Posjet učenika Američke međunarodne škole u Zagrebu organiziran je u suradnji s njihovom knjižničarkom Anom Grubač, a u pratnji su bile još dvije nastavnice.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i predstavnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić posjetitelje su upoznale s radom Centra, građom koju obuhvaća te uslugama koje pruža.

Poseban naglasak bio je na mogućnostima koje Europski dokumentacijski centar nudi za mlade te informacijskim izvorima koji su njima namijenjeni, a istaknuta je i važnost publikacija dostupnih u Centru za pisanje maturalnih, seminarskih, završnih i diplomskih radova.

Kako bi se posjetitelje u što većoj mjeri informiralo o predstojećim europskim izborima, za njih su, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj te Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pripremljeni brojni materijali namijenjeni mladoj skupini glasača, sa svrhom poticanja svijesti o važnosti izbora te motiviranja za izlazak na birališta.

 

 

 

 

_______________________________________________________

Europski parlament izglasao Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu

 

Dana  26. ožujka 2019. Europski je parlament na plenarnoj sjednici usvojio Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu s 348 glasova za, 274 protiv i 36 suzdržanih. Time je okončan zakonodavni postupak koji je započeo 2016. godine. Sada je na državama članicama da tijekom dolazećih tjedana prihvate odluku Europskog parlamenta. Ako prihvate usvojeni tekst, on će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu Europske unije, a države članice imat će dvije godine da njezine odredbe prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Cilj je sporazuma povećati mogućnosti  nositelja prava u ostvarivanju boljih ugovora o licenciranju, čime će dobiti pravedniju naknadu za korištenje svojih djela na internetskim platformama koje će biti prisiljene ukloniti sadržaj zaštićen autorskim pravima, ponajprije kako bi se zaštitilo interese i prihode vlasnika autorskih prava

Prema postignutom dogovoru internetske platforme morat će platiti žele li koristiti radove umjetnika i novinara, neki postavljeni materijali poput mimova i GIF-ova moći će se slobodno dijeliti, baš kao i poveznice na nove članke popraćene pojedinačnim riječima ili vrlo kratkim isječcima, novinarima će izdavačka kuća za koju rade morati platiti dio prihoda od autorskih prava, na start-up platforme odnosit će se manje zahtjevni propisi te Direktiva neće zahtijevati uvođenje filtera.

Direktivom o autorskim pravima štiti se sloboda izražavanja, koja je temeljna vrijednost Europske unije. Njome se utvrđuju stroge zaštitne mjere za korisnike i jasno ističe da je upotreba postojećih djela za potrebe citiranja, kritike, pregledavanja, karikature te parodije svugdje u Europi izričito dopuštena. Interesi korisnika zaštitit će se i s pomoću djelotvornih mehanizama za brzo osporavanje svakog neopravdanog uklanjanja njihova sadržaja s platformi.

Direktivom će se istodobno poboljšati položaj stvaratelja u pregovorima s velikim platformama, koje u velikoj mjeri ostvaruju korist od njihova sadržaja. Pisci, novinari, pjevači, glazbenici i glumci lakše će pregovarati o boljim uvjetima sa svojim izdavačima ili producentima. Zahvaljujući novim propisima istraživačke organizacije, sveučilišta, škole, knjižnice i muzeji moći će se više koristiti internetskim sadržajem. Direktivom se uzimaju u obzir nove tehnologije kako bi se osiguralo da istraživači u potpunosti iskoriste rudarenje teksta i podataka.

Riječ je o sporazumu koji štiti kvalitetu života ljudi, podupire demokraciju braneći raznolik medijski prostor, jača slobodu izražavanja te potiče pokretanje poduzeća i tehnološki razvoj. On pomaže da internet bude prostor dostupan i koristan svima.

 

Više pojedinosti o Direktivi.

_____________________________________________________________

Radionica o vještinama korištenja i upravljanja digitalnim medijima i društvenim mrežama

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i marketinške agencije Instinct, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je prva radionica u nizu na temu  vještina korištenja i upravljanja digitalnim medijima i društvenim mrežama , namijenjena djelatnicima Europskih dokumentacijskih centara i Informacijskih centara službe Europe Direct (EDIC). Nakon Zagreba, radionice će se održati i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Voditeljica radionice bila je Nataša Blagojević iz agencije Instinct. Neke od tema radionice bile su povijest, svrha i namjena društvenih mreža, posebno Facebooka i Instagrama, strategija prisutnosti na društvenim mrežama, postavljanje ciljeva, odabir kanala, načini predstavljanja, oglašavanja i komunikacije, stvaranje plana, odabir prikladnog sadržaja, upravljanje sadržajem i komunikacija te praćenje aktivnosti i rezultata komunikacije, promidžbe i oglašavanja.

Tijekom radionice sudionici su usvojili mnoga korisna i zanimljiva znanja koja će im zasigurno pomoći u daljnjem radu i biti znatna pomoć u poboljšanju vlastite prisutnosti i oblikovanju informacija o Europskoj uniji na društvenim mrežama, koja je u zadnje vrijeme neizostavan dio poslovanja.

Radionici su prisustvovale i djelatnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Blaženka Peradenić-Kotur, Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić.

______________________________________________________________

Sudionici konferencije “Gdje su mlade glasačice i glasači?” posjetili Europski dokumentacijski centar NSK

Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj je 30. studenog 2018. godine u prostoru malog atrija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu po prvi puta organizirao konferenciju namijenjenu mladima pod nazivom “Gdje su mlade glasačice i glasači?”.

U prvom tematskom bloku su četiri hrvatska zastupnika u aktualnom sazivu Europskog parlamenta (Ivana Maletić, Tonino Picula, Jozo Radoš i Dubravka Šuica) odgovarali na pitanja od strane publike i moderatora (Iva Šulentić i Domagoj Novokmet) s ciljem promicanja i poticanja sudjelovanja na izborima za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine neovisno o političkom opredjeljenju i stranačkoj opciji pojedinca. Predstavnici mlade generacije hrvatskih političara (Josip Bilaver (HDZ), Biljana Gaća (SDP), Nikša Ovčina (GLAS), Kuzman Novak (Nezavisni)) su zajedno sa predstavnicima organizacija mladih u drugom tematskom bloku branili svoje stavove oko rješavanja problema s kojima se susreću mladi. U trećem tematskom bloku održala se radionica “Fake news” za mlade novinare, studente novinarstva i komunikologije.

Na konferenciji su sudjelovale i djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Blaženka Peradenić-Kotur, Ivana Kežić Pucketić i Ana Babić, informirajući ostale sudionike o radu Centra, građi i o uslugama koje nudi. Sudionike konferencije se zbog uvijek aktualnog problema nedovoljne informiranosti nekoliko puta upućivalo na Centar kao referentnu točku o svim izvorima informacija o EU. Svi zainteresirani su imali priliku uzeti besplatne primjerke publikacija EU o temama bitnim za mlade, ali i mnogo šire. Na kraju konferencije su uz stručno vodstvo sudionici obišli Centar, pritom im je posebno istaknuta mogućnost upotrebe informacijskih izvora u znanstveno istraživačkome radu. Neki sudionici su najavili svoj posjet i sudjelovanje na budućim aktivnostima Centra.

 

Učenici srednjih škola iz Slavonskog Broda i Pule te studenti Veleučilišta u Požegi posjetili Europski dokumentacijski centar NSK

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tri grupe mlađih korisnika posjetile su i Europski dokumentacijski centar NSK. Riječ je o 110 učenika Srednje medicinske škole iz Slavonskog Broda i Talijanske srednje škole Dante Alighieri iz Pule te 45 studenata Veleučilišta u Požegi.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i predstavnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić posjetitelje su upoznale s radom Centra, građom koju obuhvaća te uslugama koje pruža.

Poseban naglasak bio je na mogućnostima koje Europski dokumentacijski centar nudi za mlade te informacijskim izvorima koji su njima namijenjeni, a istaknuta je i važnost publikacija dostupnih u Centru za pisanje maturalnih, seminarskih, završnih i diplomskih radova.

__________________________________________________________

Predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovale na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Blaženka Peradenić-Kotur, Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić sudjelovale su, kao predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK, na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj  22. i 23. listopada 2018. godine. Prvi dan sastanka odvijao se u prostoru Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u Kući Europe.

Na početku sastanka sudionicima se obratio Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj koji se, uz pozdravne riječi, osvrnuo na prioritete Europske komisije za 2019. godinu.

Predstavnici Ureda za informiranje Europskoga parlamenta Barbara Peranić i Tomislav Korman govorili su o Kampanji Europskoga parlamenta posvećenoj izborima za Europski parlament 2019. godine.

Korporativne kampanje Europske komisije predstavila je Lana Zeković, voditeljica tima za komunikacije/partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije.

Predstavnica agencije INSTINCT Zagreb najavila je projekt Društvene mreže / digitalne vještine koji će se provoditi sljedeće godine u Europe Direct informacijskim centrima.

Drugi dan sastanka odvijao se u Kleti Kozjak i bio je posvećen akcijskim planovima za 2019. godinu i stručnim komunikacijskim radionicama u suradnji s agencijom PRAGMA komunikacije, a održao se i godišnji sastanak Europskih dokumentacijskih centara, na kojem je bilo riječi o planovima za sljedeću godinu, mogućnostima suradnje i aktivnostima koje slijede.

 

_____________________________________________________________

Održan Drugi međunarodni stručni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama i svečano otvoren Europski dokumentacijski centar NSK

Drugi međunarodni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gradske knjižnice i čitaonice Pula održao se 3. listopada 2018. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istoga dana u prostoru Zbirke službenih publikacija NSK na četvrtome katu svečano je otvoren Europski dokumentacijski centar NSK.

Ciljevi su Skupa bili proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama Republike Hrvatske i Europske unije, pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualnoga poticaja u provođenju visokih knjižničarskih normi za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama, poticati razvoj knjižnica kao informacijskih središta gdje članovi lokalne zajednice slobodno ostvaruju pristup službenim publikacijama i državnim informacijama, poticati razvoj političke kulture djelovanjem mreže knjižnica i europskih dokumentacijskih centara u Republici Hrvatskoj, poticanjem boljega prepoznavanja bitnosti službenih publikacija te jačanjem svijesti o toj bitnosti i za pojedinca i za zajednicu.

Pozvanim izlaganjima na Skupu dvanaest je predavača predstavilo vrlo zanimljive teme.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi predstavnica organizatora, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijane Petrić i ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nele Načinović, Skup je otvorio predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Gordan Markotić s temom petogodišnjega članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Godini Europske kulturne baštine te pripreme za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine. Voditeljica tima za Komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković govorila je o komunikacijskim kampanjama Europske komisije u predizbornoj godini. Predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, odnosno njegove Uprave za pravne i financijske poslove i programe Europske unije, Anastazija Magaš-Mesić predstavila je  mogućnosti novčanoga potpomaganja iz EU fondova. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK i koordinatorica procesa Čitaonica mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur izlagala je o informacijskoj ulozi službenih publikacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih Agencije za mobilnost i programe EU Danijela Jagušt Šumljak prikazala je mogućnosti za knjižnice u sklopu programa ERASMUS+. Knjižničarka Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu – Knjižnica i e-izvori Europske komisije Gladys Camisón Sánchez predstavila je usluge i izvore Knjižnice i e-izvora Europske komisije, odnosno načine na koje korisnicima treba pomoći pronaći službene publikacije. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra Pravnoga fakulteta u Rijeci Dejana Golenko govorila je o programima informacijskoga opismenjavanja u sklopu aktivnosti Europskoga dokumentacijskog centra na Pravnome fakultetu u Rijeci. Koordinatorica Europskoga dokumentacijskog centra Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Marija Šimunović izlagala je o temi korisnika i dostupnosti informacija Europske unije kroz iskustvo Europskoga dokumentacijskog centra na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U zadnjem bloku Skupa djelatnik Centra za povijesna istraživanja iz Rovinja Nicolò Sponza govorio je o aktivnostima i uslugama Centra. Djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ana Vukadin prikazala je posebnosti i razlike u opisu službenih publikacija u novome Pravilniku za katalogizaciju. Zadnje izlaganje o praksi s neomeđenom građom, odnosno obradi hrvatskih i inozemnih službenih publikacija, održala je koordinatorica procesa Obrada neomeđene građe NSK Sonja Pigac.

U sklopu Drugoga međunarodnog skupa: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama svečano je otvoren i i Europski dokumentacijski centar NSK na četvrtome katu Knjižnice, kao sedmi u Hrvatskoj i 350. u Europi. Uzvanicima su se prigodno obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, izaslanica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Anja Jelavić te voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur. Svi govornici iskazali su zadovoljstvo zbog otvorenja Europskoga dokumentacijskog centra NSK, a ujedno su izneseni i neki planovi za budućnost. Na kraju svečanoga otvorenja, glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić i izaslanica Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Lana Zeković simbolično su prerezale vrpcu i otvorile Centar.

Galerija

_____________________________________________________________

Poziv na Drugi međunarodni stručni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama

Drugi međunarodni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. listopada 2018. godine. Istoga dana u prostoru Zbirke službenih publikacija NSK na četvrtome katu bit će upriličeno svečano otvorenje Europskoga dokumentacijskog centra koji odnedavno djeluje u sklopu Knjižnice.

Skup je namijenjen knjižničarima narodnih, školskih, visokoškolskih, sveučilišnih i specijalnih knjižnica koje su zakonski obvezne izgrađivati fondove službenih publikacija ili to čine u skladu s ciljevima knjižnice i potrebama svojih korisnika.

Pozvanim izlaganjima na Skupu bit će predstavljene teme povezane s petogodišnjim članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Godini Europske kulturne baštine, pripremom djelovanja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, novčanim potpomaganjem programa i projekata sredstvima Europske unije koji su namijenjeni knjižnicama i knjižničarima, uslugama i izvorima Knjižnice Europske komisije, primjenom Pravilnika za katalogizaciju na primjerima službenih publikacija, obradom hrvatskih i inozemnih službenih publikacija u praksi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, radom i postignućem Centra za povijesna istraživanja u Rovinju čija je knjižnica depozitarna za publikacije Vijeća Europe, korisnicima i dostupnošću informacija Europske unije preko iskustva Europskoga dokumentacijskog centra na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Europskoga dokumentacijskog centra Sveučilišta u Rijeci te dr.

Ciljevi su Skupa:

– proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama Republike Hrvatske i Europske unije

– pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualnoga poticaja u provođenju visokih knjižničarskih normi za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama

– poticati razvoj knjižnica kao informacijskih središta gdje članovi lokalne zajednice slobodno ostvaruju pristup službenim publikacijama i državnim informacijama

– poticati razvoj političke kulture djelovanjem mreže knjižnica i europskih dokumentacijskih centara u Republici Hrvatskoj, poticanjem boljega prepoznavanja bitnosti službenih publikacija te jačanjem svijesti o toj bitnosti i za pojedinca i za zajednicu.

Sudjelovanje je na ovome Skupu besplatno, uz prethodnu prijavu preko mrežnoga obrasca do 27. rujna 2018. godine.

Organizatori su Skupa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Više pojedinosti o Drugome međunarodnom stručnom skupu: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama.

Program Skupa.

______________________________________________________________

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sudionica kampanje #EUandME

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se kampanji pod nazivom #EUandME, koju je u svibnju 2018. godine pokrenula Europska komisija kako bi upoznala pripadnike mlađih naraštaja Europske unije s pogodnostima koje im Unija pruža. Kampanja je usmjerena na osobe u dobi od 17 do 35 godina.

Od 20. kolovoza 2018. godine na plazma ekranima u glavnom predvorju Knjižnice prikazivat će se kratki filmovi uglednih europskih redatelja nastali s ciljem poticanja dijaloga vezanog uz utjecaj Europske unije na svakodnevni život pripadnika mlađih naraštaja zemalja članica EU. Među njima je i film hrvatskog redatelja Dalibora Matanića Debut, koji donosi priču o Ivanu, mladiću s hrvatskog sela, i njegovom putu prema društvenom prihvaćanju u maloj sredini.

U središtu filma Usamljenik (r. Tomasz Konecki) nalazi se Poljak Jan, koji živi u kolibi duboko u planinama. Nakon što na internetu naruči krplje, zaljubljuje se u dostavljačicu te prolazi kroz razne izazove ne bi li je ponovno vidio i priznao joj što osjeća. Život u hostelu (r. Matthias Hoene) prikazuje jednu baku koja silno želi vidjeti europske znamenitosti i čija unučad smišlja plan kako bi ostvarila bakin san. U filmu Party Animal (r. Yorgos Zois) upoznajemo Alexa, koji pokreće posao na najneobičnijem mjestu te zahvaljujući neočekivanoj iskri nadahnuća naposljetku uviđa kako njegov hobi i posao nisu međusobno isključivi. Ooni, glavnom liku istoimenog filma (Oona, r. Zaida Bergroth), priskače u pomoć neočekivani prijatelj, koji joj pomaže vratiti se natrag iz šume u kojoj se izgubila.

Ovim osjećajnim, zabavnim, snažnim i nadahnjujućim pričama obuhvaćeni su interesi mladih u Uniji –  mobilnost pri obrazovanju i zapošljavanju, digitalne tehnologije, poslovne vještine, ekološka održivost te građanska i ljudska prava.

_____________________________________________________________

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započeo s djelovanjem Europski dokumentacijski centar

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević u srpnju 2018. godine potpisali su Sporazum o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije temeljem kojeg je u prostoru Knjižnice počeo djelovati Europski dokumentacijski centar kao dio mreže informacijskih centara Europe Direct.

Europski dokumentacijski centri djeluju kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuju pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnom obliku objavljuje Ured za publikacije EU, pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama EU u internetskom okruženju, osobito metapodatcima Ureda za publikacije EU, omogućuju cjelovito uključivanje publikacija o pitanjima vezanim uz EU u knjižnični katalog s njima povezanih nadležnih struktura, pružaju odgovore na elektroničke upite Ureda za publikacije s ciljem utvrđivanja zanimanja s njima povezanih nadležnih struktura za nova izdanja koja ustanove i agencije EU izaberu u okviru svojih promidžbenih aktivnosti, surađuju s informacijskim centrima koji djeluju u sklopu mreže Europe Direct, mrežom Team Europe (ukoliko djeluje u državi članici) i ostalim mrežama EU. Djelovanje ovih centara također je usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovom boljem povezivanju s Europskom unijom, kao i na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima u cilju šire uporabe izvora informacija o Uniji.

Svečano otvorenje Europskog dokumentacijskog centra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će upriličeno 3. listopada 2018. godine na četvrtom katu Knjižnice, u prostoru Zbirke službenih publikacija, koja više desetljeća prikuplja službene publikacije Europske komisije i Europske unije.