Novosti

„NSK simultanka“ – poziv za sudjelovanje u šahovskoj priredbi u povodu obilježavanja Europskoga tjedna sporta 2021.

Vizual šahovske priredbe „NSK simultanka“.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (EDC NSK) u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvom turizma i sporta RH u povodu obilježavanja Europskog tjedna sporta 2021. u četvrtak 23. rujna 2021. godine organizira šahovsku priredbu „NSK simultanka“, u sklopu koje će 15 igrača imati priliku odmjeriti snage s Alojzijem Jankovićem, hrvatskim velemajstorom u šahu, jednoj od na svijetu najstarijih i najraširenijih igara na ploči.

Prijavite se za sudjelovanje i budite među tih 15!

Više informacija na:

_______________________________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK priključuje se promidžbi Konferencije o budućnosti Europe

Jedna od glavnih aktivnosti obilježavanja Dana Europe 2021. pokretanje je Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa. Građanima je preko digitalne platforme omogućeno priključiti se raspravama i događajima o izazovima i prioritetima Europe, podijeliti s drugima svoje ideje i prijedloge, a svi primjeri bit će dostupni korisnicima platforme iz svih država članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da je već sada moguće uključiti se dijeleći svoja razmišljanja i želje za budućnost. Naglasak je na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Raspravljati je moguće i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu. Europski parlament, Vijeće Europe i Europska komisija predani su tome da saslušaju Europljane i Europljanke i na temelju dobivenih preporuka poduzmu daljnje korake u sklopu svojih nadležnosti. Očekuje se da će se do proljeća 2022. u sklopu konferencije donijeti zaključci i pružiti se smjernice o budućnosti Europe. Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, također će se uključiti u taj vrijedan projekt te poziva sve građane da se uključe u stvaranje budućnosti Europe.

_____________________________________________

Zabavite se i obilježite Dan Europe uz Europski dokumentacijski centar NSK!

 

U povodu Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja svake godine, a u skladu s trenutačnim epidemiološkim prilikama, Europski dokumentacijski centar NSK pripremio je interaktivne slagalice i križaljke u virtualnome okruženju s temom Europske unije. Provjerite svoje znanje odgovarajući na upite u križaljci i uživajte u fotografijama simbola Europske unije nakon što složite sve dijelove slagalica.

Nadnevak obilježavanja Dana Europe označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novome obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojega bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Taj bitan dan u povijesti Europske unije obilježava se širom Europe brojnim aktivnostima i događanjima.

Križaljka Europska unija ukratko

Slagalica Parlament

Slagalica Zastava

Slagalica Euro

____________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu finalisti ovogodišnje nagrade „#BeCROactive“

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je jedan je od troje finalista ovogodišnje nagrade #BeCROactive u kategoriji Radno mjesto. Nagradu najaktivnijim pojedincima i ustanovama koji su se istaknuli u promicanju tjelesne aktivnosti i bavljenja sportom u Hrvatskoj dodjeljuje Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske kao nacionalni koordinator projekta Europski tjedan sporta u kojem je Knjižnica sudjelovala na poticaj i u organizaciji Europskoga dokumentacijskog centra NSK.

Nagrada #BeCROactive dodjeljuje se u tri kategorije. U kategoriji Radno mjesto nagrađuju se ustanove i poduzeća koja potiču sudjelovanje svojih zaposlenika u tjelesnim aktivnostima, u kategoriji Obrazovanje nagradom se odaje priznanje obrazovnim ustanovama koje kreativnim metodama potiču djecu da budu aktivna, dok se u kategoriji Lokalni heroj nagrađuju pojedinci koji u svojim lokalnim zajednicama potiču druge na aktivan život. Za pobjednika u svakoj kategoriji osigurana je nagrada u obliku darovne kartice u vrijednosti od 5.000,00 kuna, dok za ostale finaliste ona iznosti 1.000,00 kuna.

Dodjela nagrade održala se u petak 11. prosinca 2020. godine u 11 sati preko online platforme Webex. U prigodnome programu dodjele predstavljeni su svi ovogodišnji finalisti i tim #BeActive Europskoga tjedna sporta. Isto tako, prikazan je edukativan crtani film Europskoga tjedna sporta te je održana premijera videa Best of EWoS. Ovogodišnji Europski tjedan sporta obilježen je sa 98 događanja širom Hrvatske.

Pozdravnu riječ održala je ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Nikolina Brnjac, a završnu riječ državni tajnik Središnjega državnog ureda za šport Tomislav Družak.

Glavnu nagradu u kategoriji Radno mjesto odnijela je tvrtka dm.

 

_________________________________________________________

Europski tjedan sporta obilježen vježbanjem na radnome mjestu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

U sklopu Europskoga tjedna sporta, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Europski dokumentacijski centar NSK, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. rujna 2020. godine organizirali su događanje Vježbanje na radnome mjestu, namijenjeno djelatnicima Knjižnice.

Okupljene sudionike u ime glavne ravnateljice NSK prof. dr. sc. Ivanke Stričević pozdravila je savjetnica za međunarodnu suradnju Jasenka Zajec, podsjetivši na prošlogodišnje sudjelovanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u Europskome tjednu sporta, kao i na potrebu za vježbanjem radi očuvanja zdravlja i poboljšanja radne učinkovitosti.

U ime Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj nazočnima se obratila suradnica za informiranje i komunikacije u Predstavništvu Lena Perdijić koja je pojasnila ulogu Europske komisije u provedbi Europskoga tjedna sporta, a istaknula je i zadovoljstvo što se u aktivnost uključio i Europski dokumentacijski centar NSK.

Predstavnica Ministarstva turizma i sporta Roberta Karadža, stručna suradnica u Sektoru za razvoj športa Središnjega državnog ureda za šport, predstavila je aktivnosti Europskoga tjedna sporta u Republici Hrvatskoj.

Stručnjaci kineziolozi iz Fitnes učilišta Matija Dunaj, Filip Sabol, Zlatan Spiridonović i Mirna Hajnic predstavili su program planiranih vježbi, nakon čega  je uslijedilo njihovo provođenje.

U skladu s epidemiološkim uvjetima, broj sudionika bio je ograničen na 50. Djelatnici su bili podijeljeni u dvije skupne, uz popisani razmak i zaštitne maske. Zahvaljujući povoljnoj meteorološkoj situaciji, dio vježbi organiziran je i na otvorenome.

Djelatnici su iskazali zadovoljstvo programom, a potvrdili su i da su im naučene vježbe poticaj za nastavak vježbanja i nakon Europskoga tjedna sporta.

______________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK priključuje se obilježavanju Europskog tjedna sporta 

Europski dokumentacijski centar NSK, u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Ministarstvom turizma i sporta te Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, u sklopu Europskog tjedna sporta 25. rujna 2020. organiziraju Vježbanje na radnom mjestu.

Kratki program vježbi prilagođenih radnom mjestu pod vodstvom stručnjaka kineziologa provodit će se u novouređenom dijelu knjižnice. Za sve sudionike osigurane su promidžbene majice Europskog tjedna

Osim kviza, Europski dokumentacijski centar NSK i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak pripremili su mrežni kviz znanja Sport i EU kojemu je cilj provjeriti sportska znanja te potaknuti zanimanje za publikacije i izvore službenih informacija Europske unije na tu temu.

Kviz je namijenjen svim zainteresiranima, osim djelatnicima priređivača, a kao pomoć u odgovorima na dnu svakoga pitanja nalazi se poveznica na kojoj se može pronaći rješenje, kako bi se ispitanike potaknulo i na samostalno istraživanje. Kviz će biti dostupan tijekom trajanja Europskoga tjedna sporta, od 23 do 30. rujna, a za deset najuspješnijih i najbržih ispitanika osigurane su prigodne nagrade.

Kviz su pripremili Europski dokumentacijski centar NSK i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.

Europski dokumentacijski centar NSK djeluje kao referentna točka za sve informacije i izvore povezane s djelovanjem Europske unije kao sedmi takav centar u Hrvatskoj.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak također je prepoznala važnost informiranja građana o Europskoj uniji te u sklopu knjižnice postoji EU kutak s publikacijama Ureda za publikacije Europske unije.

 

___________________________________________________________

EDC NSK poziva na praćenje godišnjega obraćanja Europskomu parlamentu predsjednice Europske komisije

U rujnu svake godine predsjednik Europske komisije obraća se Europskomu parlamentu posebnim govorom o stanju Europske unije, u kojem ujedno predstavlja postignuća Komisije u prethodnoj godini, iznosi najbitnije odrednice njezina djelovanja za sljedeću godinu, osobito povezano s trenutačno najvažnijim izazovima s kojima se Unija suočava, te ideje za oblikovanje budućnosti EU.

Ursula von der Leyen, trenutačna predsjednica Europske komisije, održat će svoj prvi takav govor 16. rujna 2020. godine te u njem podsjetiti kako prioriteti utvrđeni na početku njezina mandata i dalje vrijede u kontekstu suočavanja s izazovima današnjice. Naglasit će nužnost uloge Europe kao predvodnice u svjetskome zaokretu prema zdravome planetu i novome, digitalnome svijetu. Prijenos uživo govora moći će se pratiti na mrežnoj stranici Europske komisije, a naknadno će uslijediti plenarna rasprava s članovima Parlamenta.

Građani će preko društvenih mreža FacebookInstagram i Twitter ili e-pošte predsjednici von der Leyen moći postaviti pitanja u obliku videozapisa u trajanju do najviše 30 sekundi, uz korištenje oznake #AskThePresident. Za odgovor će biti odabrana relevantna pitanja postavljena u sklopu kvalitetnih videozapisa i biti objavljena u snimci svih odgovorenih pitanja.

Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka u Republici Hrvatskoj za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, priključuje se informiranju javnosti i poziva građane da iskoriste mogućnost za uključivanje u ovo važno obraćanje.

______________________________________________________________

Europski zeleni plan – online izložba publikacija Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Dana Europe

U povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja 2020. godine, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je online izložbu publikacija i dokumenata na temu europskoga zelenog plana, jedne od šest glavnih strategija Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024. Riječ je o publikacijama u nakladi Ureda za publikacije Europske unije.

Iako je trenutačno sva pozornost usmjerena na borbu s pandemijom koronavirusa, postati prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu do 2050. godine, neizmjerno je bitan izazov i  prilika našega doba. U tu je svrhu Europska komisija predstavila europski zeleni plan – pomno razrađen paket mjera koji bi građanima i tvrtkama u Europi trebao omogućiti koristi od održive zelene tranzicije. Mjere i popratni okvirni plan usmjereni su na klimu, čistu energiju, mobilizaciju industrije, učinkovitu uporabu resursa i pravednu tranziciju.

Sa željom da se šira javnost pobliže upozna s tom vrijednom strategijom te pronađe načine na koje se može uključiti u njezino ostvarivanje, Europski dokumentacijski centar NSK ovom izložbom predstavlja informativne publikacije i dokumente koji su dostupni u cjelovitome tekstu.

Kako bi javnost dodatno uključila u klimatsku politiku te potaknula pojedince na razmjenu informacija, prijedloga, ideja i kreativnosti na temu klimatske politike, Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o budućem europskom sporazumu o klimi. U savjetovanju je moguće sudjelovati do 27. svibnja 2020. godine.

______________________________________________________________

Solidarnost.hr – komunikacijska platforma Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u povodu Dana Europe

Europska je unija osnovana s idejom zajedništva i solidarnosti,  a ta je ideja posebno važna sada kada je svijet izložen pandemiji koronavirusa. Kako bi u ovim otežanim vremenima potaknulo povezanost te komunikaciju i izražavanje emocija građana, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokrenulo je projekt Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – solidarnost.hr. Projektom Predstavništvo ujedno obilježava i Dan Europe (9. svibnja 2020.). Projekt se provodi putem komunikacijske platforme Solidarnost.hr.

Platforma je zamišljena kao projekt koji okuplja osjećaje, želje i nadanja građana, a koji se odnose na suživot i borbu s epidemijom koronavirusa. Svi zainteresirani pozvani su da odgovore na jednostavna pitanja poput „Što Vam nedostaje iz vremena prije korone?“  ili „Što ćete uvesti u svoj život nakon što izolacija završi?“. Odgovori se prikupljaju na pripadajućim kanalima društvenih medija, Facebook stranici Solidarnost.hr, Instagram profilu @solidarnost.hr i Twitter profilu @solidarnost.hr, na kojima se koristi službeni hashtag #solidarnosthr. Od prikupljenih će se odgovora izabrati najbolji koji će biti pretvoreni u jednostavne vizuale za platformu (solidarnost.hr) te video sadržaj namijenjen za distribuciju putem društvenih mreža. Projektu se pridružio i Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji je sudjelovao u prikupljanju izjava građana.

Cijeli je projekt zaokružen sloganom „Samo se solidarnost dijeli dalje“. Cilj je motivirati građane na sudjelovanje u projektu kroz kreiranje sadržaja koji će prenijeti jaku emocionalnu poruku – svi smo u ovome zajedno, ujedinjeni i solidarni.

______________________________________________________________

Europski socijalni fond na svojoj mrežnoj stranci utemeljio odjeljak s videozapisima članica o projektima koji se bave krizom izazvanom koronavirusom

Na mrežnoj stranici Europskog socijalnog fonda postavljen je odjeljak posvećen videozapisima država članica o projektima koji se bave korona-krizom. Kratki videozapisi sadrže inspirativne priče o projektima zemalja Europske unije. Uz potporu fondova ESF-a, države članice stvaraju mogućnosti zapošljavanja, obrazovanja i usvajanja vještina za ljude koji se nalaze u otežanim životnim uvjetima.

__________________________________________________________

Globalni odgovor na koronavirus: EU pokrenula prikupljanje sredstava

Europska unija udružila je snage s globalnim partnerima i organizirala je globalni odgovor na koronavirus. Prikupljanje sredstava započelo je 4. svibnja 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i najvažnije zdravstvene organizacije pokrenule su zajednički poziv na djelovanje kako bi se brzo postigao djelotvoran pristup sigurnoj, kvalitetnoj, učinkovitoj i isplativoj dijagnostici, terapijskim postupcima i cjepivu protiv koronavirusa.

Kako bi se prikupila sredstva, Europska unija i njezini suradnici organizirali su globalno maratonsko prikupljanje sredstava. Zemlje i organizacije širom svijeta pozvane su na donaciju za postizanje početnog cilja, odnosno 7,5 milijardi eura.

Prikupljena sredstva bit će usmjerena na tri područja: dijagnostiku, lijekove i cjepiva.

_____________________________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK pridružuje se promicanju nove mrežne stranice namijenjene sprječavanju širenja lažnih informacija o pandemiji koronavirusa

Budući da je tema pandemije koronavirusa sveprisutna u našem fizičkom i virtualnome okruženju, u zadnje se vrijeme pojavio problem širenja dezinformacija i lažnih informacija u Europi i svijetu.

Zbog sve ozbiljnijih teškoća izazvanih njihovim širenjem, posebno u virtualnome okruženju, Europska komisija pokrenula je novu mrežnu stranicu Borba protiv dezinformacija, dostupnu na svim jezicima Europske unije. Stranica na jednome mjestu nudi podatke preuzete iz vjerodostojnih izvora informacija u Europskoj uniji i šire.

Europski dokumentacijski centar NSK, kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, preporučuje korištenje navedene stranice kao relevantnoga izvora informacija za sva pitanja povezana s temom bolesti COVID-19.

Osim navedene stranice, na portalu  Europske komisije dostupne su i informacije o zajedničkome europskom odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19.

_____________________________________________________________

Izaslanstvo međunarodnih novinara posjetilo Europski dokumentacijski centar NSK

U povodu početka predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, izaslanstvo novinara opunomoćenih za praćenje hrvatskoga predsjedanja 9. siječnja 2020. godine posjetilo je Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Rad Centra predstavile su voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur te djelatnice Centra Dolores Mumelaš i Ivana Kežić Pucketić.

Vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević u srpnju 2018. godine potpisali su Sporazum o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije na temelju kojega je u prostoru Knjižnice počeo djelovati Europski dokumentacijski centar kao dio mreže informacijskih centara Europe Direct.

Svečano otvorenje Europskoga dokumentacijskog centra održano je 3. listopada 2018. godine u sklopu Drugoga međunarodnog skupa: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama održanoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Europski dokumentacijski centar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici četvrti je takav centar u Zagrebu,  tri se nalaze na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a još tri nalaze se u knjižnicama Pravnih fakulteta u Rijeci i Osijeku te knjižnici Ekonomskoga fakulteta u Splitu.

Europski dokumentacijski centri, 350 njih širom Europske unije, pridonose komuniciranju Europske komisije o Europskoj uniji radi poboljšanja komunikacije s građanima, osobito s akademskom zajednicom na lokalnoj i regionalnoj razini, te pružanja dosljednih obavijesti o Europskoj uniji i prioritetima Komisijine politike.

Europski dokumentacijski centri potiču proučavanje europskih integracija i suradnje te su pouzdana referentna točka za prikupljanje informacija i stručnoga znanja o europskim integracijama, institucijama Europske unije te aktivnostima i politikama Unije. Ti centri promiču poučavanje, istraživanje i opće informacije u području politika i aktivnosti Europske unije. Europski dokumentacijski centri prikupljaju i razvijaju te resurse kao lokalne, terenske knjižnice EU-a te pohranjuju elektroničke dokumente. Osmišljeni su kao potpora nastavnicima, istraživačima i studentima te široj javnosti zainteresiranoj za pitanja povezana s Europskom unijom.

Mrežom europskih dokumentacijskih centara upravlja Europska komisija. Europski dokumentacijski centri nalaze se uglavnom u sklopu sveučilišta, visokih učilišta i istraživačkih instituta. Iako su centri, ponajprije, namijenjeni članovima akademske zajednice i istraživačima, svi su građani dobrodošli u europskim dokumentacijskim centrima kako bi pregledali službene publikacije EU-a.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se u prostoru Zbirke službenih publikacija na četvrtome katu Knjižnice i djeluje kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuju pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnome obliku objavljuje Ured za publikacije Europske unije, pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama Europske unije u mrežnome okruženju, osobito metapodatcima Ureda za publikacije Europske Unije, omogućuju cjelovito uključivanje publikacija o pitanjima povezanima s Europskom unijom u knjižnični katalog s njima povezanih nadležnih struktura, pružaju odgovore na elektroničke upite Ureda za publikacije radi utvrđivanja zanimanja s njima povezanih nadležnih struktura za nova izdanja koja ustanove i agencije Europske unije izaberu u sklopu svojih promidžbenih aktivnosti, surađuju s informacijskim centrima koji djeluju u sklopu mreže Europe Direct, mrežom Team Europe, ako djeluje u državi članici, te ostalim mrežama Europske unije. Djelovanje ovih centara također je usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovu boljem povezivanju s Europskom unijom, kao i na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima radi šire uporabe izvora informacija o Uniji.

____________________________________________________

Predstavnica Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovala na međunarodnome godišnjem sastanku i seminaru europskih dokumentacijskih centara

Međunarodni godišnji sastanak i seminar europskih dokumentacijskih centara (Traninig Seminar for European Documentation Centres) održan je u Firenci od 2. do 3. prosinca 2019. godine.

Na sastanku je sudjelovalo sedam djelatnica europskih dokumentacijskih centara iz Hrvatske i djelatnica Informacijskoga centra Europe Direct Osijek, a predstavnica Europskoga dokumentacijskog centra NSK bila je Ivana Kežić Pucketić.

Ove godine okupilo se čak 250 sudionika, što je najveći broj u zadnjih nekoliko godina.

Svrha je sastanka ojačati veze između centara, s posebnim naglaskom na suradnju s akademskom zajednicom i drugim organizacijama, kao i aktivnije uključivanje u komunikaciju s građanima.

Europska komisija pozvala je sve europske dokumentacijske centre da se usredotoče na uključivanje članova akademske zajednice u javne rasprave, a njihovo sudjelovanje bit će ključno u raspravi o novim temeljnim politikama koje utječu na svakodnevni život građana. Te nove inicijative proširuju trenutačnu ulogu europskih dokumentacijskih centara, čiji se dosadašnji rad uglavnom sastojao od prikupljanja, čuvanja i davanja na korištenje građe o Europskoj uniji.

Tijekom sastanka organiziran je i posjet Povijesnomu arhivu Europske unije (Historical Archives of the European Union (HAEU), gdje su, osim obilaska uz  stručno vodstvo, djelatnici Arhiva kratkim izlaganjima predstavili svoj rad.

 

_____________________________________________________________

Predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovale na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj 2019.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur i Ivana Kežić Pucketić sudjelovale su kao predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj  29. i 30. listopada 2019. godine na Plitvičkim jezerima.

Na početku sastanka sudionicima se obratio Branko Baričević, savjetnik Jeana-Claudea Junckera za pripremu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., koji se, uz pozdravne riječi, osvrnuo na prioritete Europske komisije za 2020. godinu.

O pripremama za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine te o glavnim smjernicama za to razdoblje govorio je Mato Škrabalo, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Europe Direct informacijski centri  iz cijele Hrvatske predstavili su svoj rad tijekom 2019. godine. Predstavnica Republike Hrvatske u paneuropskoj radnoj grupi (PEWG) EDC mreže i i voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Zrinka Udiljak-Bugarinovski predstavila je glavne zaključke prvoga sastanka radne grupe. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur istaknula je podatak da će se predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije odvijati u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u kojoj se nalazi i Europski dokumentacijski centar, što nudi mnoge mogućnosti suradnje.

Drugi dan sastanka počeo je stručnim obilaskom Plitvičkih jezera. U nastavku su predstavnici drugih EU mreža u Hrvatskoj predstavili svoj rad i istaknuli mogućnosti suradnje s Europe Direct informacijskim i dokumentacijskim centrima.

Dr. sc. Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, govorio je o načinima komuniciranja europskih tema, a sastanak je završio zajedničkom radionicom pod vodstvom dr. sc. Bože Skoke, na temu Kako prepoznati i što komunicirati građanima?.

Održana biciklijada Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Europskoga tjedna sporta

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 24. rujna 2019. godine u sklopu ovogodišnjega Europskog tjedna sporta te u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom, Knjižnicom Ekonomskoga fakulteta – ZagrebEuropskim dokumentacijskim centrom IRMO ZagrebPredstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Središnjim državnim uredom za šport, kao i biciklistima Zagrebačkoga knjižničarskog društva (ZKD Biciklisti), organizirao je biciklijadu u kojoj su sudjelovali knjižničari, korisnici knjižnica i građani.

Tijekom biciklijade obilazili su se europski dokumentacijski centri uključeni u organizaciju kako bi se sudionike, ali i sveukupnu javnost, upoznalo s njihovim radom.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bio je zadnja točka ture kako bi se u prostoru Knjižnice održalo završno događanje te se time i simbolički najavilo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, koje će se odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nazočne je tom prigodom pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, v. d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Manifestaciju Europski tjedan sporta predstavila je dr. sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu športa Središnjega državnog ureda za šport, a rad Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur, voditeljica Odjela Korisničke službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europskoga dokumentacijskog centra NSK.

Predstavnica Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na EDC biciklijadi bila je Ana Babić.

Svrha je biciklijade bila promicati geslo kampanje Europskoga tjedna sporta #BeActive među kolegicama i kolegama knjižničarima, članovima akademske zajednice i široj javnosti te ih tako potaknuti na tjelesnu aktivnost i upoznati ih s radom centara i mogućnostima koje se nude. Kao pratnja biciklijadi priključili su se i policajci Policijske uprave zagrebačke, čime se željelo povezati policiju, građane i ustanove koje su sudjelovale u organizaciji te među širom javnosti promicati i takav način policijske potpore.

 

______________________________________________________________

Biciklijada Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Europskoga tjedna sporta

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu priključuje se 24. rujna 2019. godine od 10 do 12 sati aktivnostima obilježavanja Europskoga tjedna sporta organiziranjem biciklijade u kojoj sudjeluju knjižničari, korisnici knjižnica i građani.

Na poticaj Europskoga dokumentacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u suradnji s europskim dokumentacijskim centrima u Zagrebu (Europski dokumentacijski centar, Knjižnica Ekonomskoga fakulteta – Zagreb i Europski dokumentacijski centar IRMO Zagreb), Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Središnjim državnim uredom za šport, kao i biciklistima Zagrebačkoga knjižničarskog društva (ZKD Biciklisti), organizira se biciklistička tura koja bi započela ispred Kuće Europe i obuhvatila europske dokumentacijske centre u Zagrebu.

Predviđeno je  da obilazak europskih dokumentacijskih centara bude organiziran kratkim zaustavljanjem ispred lokacija svakoga od centara. Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će zadnja točka ture kako bi se u prostoru Knjižnice održalo završno događanje te se time i simbolički najavilo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, koje će se odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Svrha je biciklijade promicati geslo kampanje Europskoga tjedna sporta #BeActive među knjižničarima, članovima akademske zajednice i široj javnosti te ih tako potaknuti na tjelesnu aktivnost i upoznati ih s radom centara i mogućnostima koje se nude. Kao pratnja biciklijadi pridružit će se i policajci na biciklima Policijske uprave zagrebačke, čime se želi povezati policiju, građane i ustanove koje sudjeluju u organizaciji  te među širom javnosti promicati i takav način policijske potpore.

Broj je sudionika ograničen, a prijave su moguće preko mrežnoga obrasca. Najniža dobna granica sudionika je 18 godina.

___________________________________________

Europski dokumentacijski centar NSK – Informirajte se o europskim izborima!

Deveti europski  izbori održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. godine, kada će 350 milijuna građana EU-a ponovno imati priliku izabrati 705 zastupnika u Europskome parlamentu. U Hrvatskoj će birališta biti otvorena u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.

Zadnji europski izbori 2014. godine bili su najveći transnacionalni izbori ikada održani u isto vrijeme. Ovaj je put njihov opseg još veći.

Sljedeći izbori izravno će utjecati na život svih članica Europske unije. Rezultati će odrediti kako će Europa u nadolazećim godinama pristupiti temama radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija, klimatskih promjena i sl.

Europski parlament i Europska komisija priredili su nekoliko online kampanja radi obavješćivanja građana o izborima, a vrijedi izdvojiti Ovaj put glasamŠto Europa čini za mene EU&ja.

Budući da je potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije u srpnju 2018. godine, na temelju kojega je počeo djelovati Europski dokumentacijski centar NSK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, između ostaloga, preuzela bitnu zadaću promicanja službenih publikacija i dokumenta Europske unije, on je zasigurno referentna točka za sve potrebne informacije o izborima, kao i ostalim djelatnostima Unije, te je dostupan svim korisnicima i zainteresiranoj javnosti koji se žele informirati o bitnosti koju ima izlazak na birališta 26. svibnja. Skupni posjeti Knjižnici prigoda su da se korisnike upozna s radom Europskoga dokumentacijskog centra, te je tako u prethodnome razdoblju velik broj posjetitelja obišao Centar, a posebno treba istaknuti poticanje svijesti o bitnosti dolazećih izbora.

 

__________________________________________________________

Izložba „Što Europska unija čini za nas?“ u povodu obilježavanja Tjedna Europe u NSK i prva grupa posjetitelja

Povodom Tjedna Europe koji se obilježava od 6. do 10. svibnja 2019., kao i Dana Europe 9. svibnja, Nacionalna  i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je priredila izložbu publikacija pod naslovom Što Europska unija čini za nas?.

Na izložbi u predvorju Knjižnice su predstavljene publikacije Europske unije koje su dostupne u Europskome dokumentacijskom centru NSK. Izložba se može razgledati od 6. do 10. svibnja 2019. godine, a ulaz je za posjetitelje besplatan.

Izložene publikacije obuhvaćaju različita područja ljudskoga djelovanja kako bi se što vjernije prikazao utjecaj koji Europska unija ima na živote svih nas. Izložba se održava i uoči europskih izbora 26. svibnja 2019. godine, što je prava prigoda za poticanje svijesti o važnosti izbora te motiviranja građana za izlazak na birališta.

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice, 6. svibnja 2019. maturanti Tehničke škole Zagreb su posjetili Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice i izložbu.

 

Nekoliko skupina studenata i učenika posjetilo Europski dokumentacijski centar NSK i informiralo se o europskim izborima

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 8. do 12. travnja 2019.,  tri grupe mlađih korisnika posjetile su i Europski dokumentacijski centar NSK. Riječ je dvije skupine studenata koji pohađaju Veleučilište VERN te o polaznicima srednjoškolskog programa Američke međunarodne škole u Zagrebu.

Studenti Veleučilišta VERN Knjižnicu su posjetili u sklopu kolegija Poduzetnički menadžment i Računovodstvo i financije, a stigli su u pratnji profesorice, mr. sc. Zrinke Gregov. Posjet učenika Američke međunarodne škole u Zagrebu organiziran je u suradnji s njihovom knjižničarkom Anom Grubač, a u pratnji su bile još dvije nastavnice.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i predstavnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić posjetitelje su upoznale s radom Centra, građom koju obuhvaća te uslugama koje pruža.

Poseban naglasak bio je na mogućnostima koje Europski dokumentacijski centar nudi za mlade te informacijskim izvorima koji su njima namijenjeni, a istaknuta je i važnost publikacija dostupnih u Centru za pisanje maturalnih, seminarskih, završnih i diplomskih radova.

Kako bi se posjetitelje u što većoj mjeri informiralo o predstojećim europskim izborima, za njih su, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj te Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pripremljeni brojni materijali namijenjeni mladoj skupini glasača, sa svrhom poticanja svijesti o važnosti izbora te motiviranja za izlazak na birališta.

 

 

 

 

_______________________________________________________

Europski parlament izglasao Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu

 

Dana  26. ožujka 2019. Europski je parlament na plenarnoj sjednici usvojio Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu s 348 glasova za, 274 protiv i 36 suzdržanih. Time je okončan zakonodavni postupak koji je započeo 2016. godine. Sada je na državama članicama da tijekom dolazećih tjedana prihvate odluku Europskog parlamenta. Ako prihvate usvojeni tekst, on će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu Europske unije, a države članice imat će dvije godine da njezine odredbe prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Cilj je sporazuma povećati mogućnosti  nositelja prava u ostvarivanju boljih ugovora o licenciranju, čime će dobiti pravedniju naknadu za korištenje svojih djela na internetskim platformama koje će biti prisiljene ukloniti sadržaj zaštićen autorskim pravima, ponajprije kako bi se zaštitilo interese i prihode vlasnika autorskih prava

Prema postignutom dogovoru internetske platforme morat će platiti žele li koristiti radove umjetnika i novinara, neki postavljeni materijali poput mimova i GIF-ova moći će se slobodno dijeliti, baš kao i poveznice na nove članke popraćene pojedinačnim riječima ili vrlo kratkim isječcima, novinarima će izdavačka kuća za koju rade morati platiti dio prihoda od autorskih prava, na start-up platforme odnosit će se manje zahtjevni propisi te Direktiva neće zahtijevati uvođenje filtera.

Direktivom o autorskim pravima štiti se sloboda izražavanja, koja je temeljna vrijednost Europske unije. Njome se utvrđuju stroge zaštitne mjere za korisnike i jasno ističe da je upotreba postojećih djela za potrebe citiranja, kritike, pregledavanja, karikature te parodije svugdje u Europi izričito dopuštena. Interesi korisnika zaštitit će se i s pomoću djelotvornih mehanizama za brzo osporavanje svakog neopravdanog uklanjanja njihova sadržaja s platformi.

Direktivom će se istodobno poboljšati položaj stvaratelja u pregovorima s velikim platformama, koje u velikoj mjeri ostvaruju korist od njihova sadržaja. Pisci, novinari, pjevači, glazbenici i glumci lakše će pregovarati o boljim uvjetima sa svojim izdavačima ili producentima. Zahvaljujući novim propisima istraživačke organizacije, sveučilišta, škole, knjižnice i muzeji moći će se više koristiti internetskim sadržajem. Direktivom se uzimaju u obzir nove tehnologije kako bi se osiguralo da istraživači u potpunosti iskoriste rudarenje teksta i podataka.

Riječ je o sporazumu koji štiti kvalitetu života ljudi, podupire demokraciju braneći raznolik medijski prostor, jača slobodu izražavanja te potiče pokretanje poduzeća i tehnološki razvoj. On pomaže da internet bude prostor dostupan i koristan svima.

 

Više pojedinosti o Direktivi.

_____________________________________________________________

Radionica o vještinama korištenja i upravljanja digitalnim medijima i društvenim mrežama

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i marketinške agencije Instinct, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je prva radionica u nizu na temu  vještina korištenja i upravljanja digitalnim medijima i društvenim mrežama , namijenjena djelatnicima Europskih dokumentacijskih centara i Informacijskih centara službe Europe Direct (EDIC). Nakon Zagreba, radionice će se održati i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Voditeljica radionice bila je Nataša Blagojević iz agencije Instinct. Neke od tema radionice bile su povijest, svrha i namjena društvenih mreža, posebno Facebooka i Instagrama, strategija prisutnosti na društvenim mrežama, postavljanje ciljeva, odabir kanala, načini predstavljanja, oglašavanja i komunikacije, stvaranje plana, odabir prikladnog sadržaja, upravljanje sadržajem i komunikacija te praćenje aktivnosti i rezultata komunikacije, promidžbe i oglašavanja.

Tijekom radionice sudionici su usvojili mnoga korisna i zanimljiva znanja koja će im zasigurno pomoći u daljnjem radu i biti znatna pomoć u poboljšanju vlastite prisutnosti i oblikovanju informacija o Europskoj uniji na društvenim mrežama, koja je u zadnje vrijeme neizostavan dio poslovanja.

Radionici su prisustvovale i djelatnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Blaženka Peradenić-Kotur, Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić.

______________________________________________________________

Sudionici konferencije “Gdje su mlade glasačice i glasači?” posjetili Europski dokumentacijski centar NSK

Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj je 30. studenog 2018. godine u prostoru malog atrija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu po prvi puta organizirao konferenciju namijenjenu mladima pod nazivom “Gdje su mlade glasačice i glasači?”.

U prvom tematskom bloku su četiri hrvatska zastupnika u aktualnom sazivu Europskog parlamenta (Ivana Maletić, Tonino Picula, Jozo Radoš i Dubravka Šuica) odgovarali na pitanja od strane publike i moderatora (Iva Šulentić i Domagoj Novokmet) s ciljem promicanja i poticanja sudjelovanja na izborima za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine neovisno o političkom opredjeljenju i stranačkoj opciji pojedinca. Predstavnici mlade generacije hrvatskih političara (Josip Bilaver (HDZ), Biljana Gaća (SDP), Nikša Ovčina (GLAS), Kuzman Novak (Nezavisni)) su zajedno sa predstavnicima organizacija mladih u drugom tematskom bloku branili svoje stavove oko rješavanja problema s kojima se susreću mladi. U trećem tematskom bloku održala se radionica “Fake news” za mlade novinare, studente novinarstva i komunikologije.

Na konferenciji su sudjelovale i djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Blaženka Peradenić-Kotur, Ivana Kežić Pucketić i Ana Babić, informirajući ostale sudionike o radu Centra, građi i o uslugama koje nudi. Sudionike konferencije se zbog uvijek aktualnog problema nedovoljne informiranosti nekoliko puta upućivalo na Centar kao referentnu točku o svim izvorima informacija o EU. Svi zainteresirani su imali priliku uzeti besplatne primjerke publikacija EU o temama bitnim za mlade, ali i mnogo šire. Na kraju konferencije su uz stručno vodstvo sudionici obišli Centar, pritom im je posebno istaknuta mogućnost upotrebe informacijskih izvora u znanstveno istraživačkome radu. Neki sudionici su najavili svoj posjet i sudjelovanje na budućim aktivnostima Centra.

 

Učenici srednjih škola iz Slavonskog Broda i Pule te studenti Veleučilišta u Požegi posjetili Europski dokumentacijski centar NSK

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tri grupe mlađih korisnika posjetile su i Europski dokumentacijski centar NSK. Riječ je o 110 učenika Srednje medicinske škole iz Slavonskog Broda i Talijanske srednje škole Dante Alighieri iz Pule te 45 studenata Veleučilišta u Požegi.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i predstavnice Europskog dokumentacijskog centra NSK Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić posjetitelje su upoznale s radom Centra, građom koju obuhvaća te uslugama koje pruža.

Poseban naglasak bio je na mogućnostima koje Europski dokumentacijski centar nudi za mlade te informacijskim izvorima koji su njima namijenjeni, a istaknuta je i važnost publikacija dostupnih u Centru za pisanje maturalnih, seminarskih, završnih i diplomskih radova.

__________________________________________________________

Predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovale na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Blaženka Peradenić-Kotur, Ana Babić i Ivana Kežić Pucketić sudjelovale su, kao predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK, na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj  22. i 23. listopada 2018. godine. Prvi dan sastanka odvijao se u prostoru Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u Kući Europe.

Na početku sastanka sudionicima se obratio Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj koji se, uz pozdravne riječi, osvrnuo na prioritete Europske komisije za 2019. godinu.

Predstavnici Ureda za informiranje Europskoga parlamenta Barbara Peranić i Tomislav Korman govorili su o Kampanji Europskoga parlamenta posvećenoj izborima za Europski parlament 2019. godine.

Korporativne kampanje Europske komisije predstavila je Lana Zeković, voditeljica tima za komunikacije/partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije.

Predstavnica agencije INSTINCT Zagreb najavila je projekt Društvene mreže / digitalne vještine koji će se provoditi sljedeće godine u Europe Direct informacijskim centrima.

Drugi dan sastanka odvijao se u Kleti Kozjak i bio je posvećen akcijskim planovima za 2019. godinu i stručnim komunikacijskim radionicama u suradnji s agencijom PRAGMA komunikacije, a održao se i godišnji sastanak Europskih dokumentacijskih centara, na kojem je bilo riječi o planovima za sljedeću godinu, mogućnostima suradnje i aktivnostima koje slijede.

 

_____________________________________________________________

Održan Drugi međunarodni stručni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama i svečano otvoren Europski dokumentacijski centar NSK

Drugi međunarodni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gradske knjižnice i čitaonice Pula održao se 3. listopada 2018. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istoga dana u prostoru Zbirke službenih publikacija NSK na četvrtome katu svečano je otvoren Europski dokumentacijski centar NSK.

Ciljevi su Skupa bili proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama Republike Hrvatske i Europske unije, pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualnoga poticaja u provođenju visokih knjižničarskih normi za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama, poticati razvoj knjižnica kao informacijskih središta gdje članovi lokalne zajednice slobodno ostvaruju pristup službenim publikacijama i državnim informacijama, poticati razvoj političke kulture djelovanjem mreže knjižnica i europskih dokumentacijskih centara u Republici Hrvatskoj, poticanjem boljega prepoznavanja bitnosti službenih publikacija te jačanjem svijesti o toj bitnosti i za pojedinca i za zajednicu.

Pozvanim izlaganjima na Skupu dvanaest je predavača predstavilo vrlo zanimljive teme.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi predstavnica organizatora, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijane Petrić i ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nele Načinović, Skup je otvorio predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Gordan Markotić s temom petogodišnjega članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Godini Europske kulturne baštine te pripreme za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine. Voditeljica tima za Komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković govorila je o komunikacijskim kampanjama Europske komisije u predizbornoj godini. Predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, odnosno njegove Uprave za pravne i financijske poslove i programe Europske unije, Anastazija Magaš-Mesić predstavila je  mogućnosti novčanoga potpomaganja iz EU fondova. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK i koordinatorica procesa Čitaonica mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur izlagala je o informacijskoj ulozi službenih publikacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih Agencije za mobilnost i programe EU Danijela Jagušt Šumljak prikazala je mogućnosti za knjižnice u sklopu programa ERASMUS+. Knjižničarka Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu – Knjižnica i e-izvori Europske komisije Gladys Camisón Sánchez predstavila je usluge i izvore Knjižnice i e-izvora Europske komisije, odnosno načine na koje korisnicima treba pomoći pronaći službene publikacije. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra Pravnoga fakulteta u Rijeci Dejana Golenko govorila je o programima informacijskoga opismenjavanja u sklopu aktivnosti Europskoga dokumentacijskog centra na Pravnome fakultetu u Rijeci. Koordinatorica Europskoga dokumentacijskog centra Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Marija Šimunović izlagala je o temi korisnika i dostupnosti informacija Europske unije kroz iskustvo Europskoga dokumentacijskog centra na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U zadnjem bloku Skupa djelatnik Centra za povijesna istraživanja iz Rovinja Nicolò Sponza govorio je o aktivnostima i uslugama Centra. Djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ana Vukadin prikazala je posebnosti i razlike u opisu službenih publikacija u novome Pravilniku za katalogizaciju. Zadnje izlaganje o praksi s neomeđenom građom, odnosno obradi hrvatskih i inozemnih službenih publikacija, održala je koordinatorica procesa Obrada neomeđene građe NSK Sonja Pigac.

U sklopu Drugoga međunarodnog skupa: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama svečano je otvoren i i Europski dokumentacijski centar NSK na četvrtome katu Knjižnice, kao sedmi u Hrvatskoj i 350. u Europi. Uzvanicima su se prigodno obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, izaslanica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Anja Jelavić te voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur. Svi govornici iskazali su zadovoljstvo zbog otvorenja Europskoga dokumentacijskog centra NSK, a ujedno su izneseni i neki planovi za budućnost. Na kraju svečanoga otvorenja, glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić i izaslanica Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Lana Zeković simbolično su prerezale vrpcu i otvorile Centar.

Galerija

_____________________________________________________________

Poziv na Drugi međunarodni stručni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama

Drugi međunarodni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. listopada 2018. godine. Istoga dana u prostoru Zbirke službenih publikacija NSK na četvrtome katu bit će upriličeno svečano otvorenje Europskoga dokumentacijskog centra koji odnedavno djeluje u sklopu Knjižnice.

Skup je namijenjen knjižničarima narodnih, školskih, visokoškolskih, sveučilišnih i specijalnih knjižnica koje su zakonski obvezne izgrađivati fondove službenih publikacija ili to čine u skladu s ciljevima knjižnice i potrebama svojih korisnika.

Pozvanim izlaganjima na Skupu bit će predstavljene teme povezane s petogodišnjim članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Godini Europske kulturne baštine, pripremom djelovanja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, novčanim potpomaganjem programa i projekata sredstvima Europske unije koji su namijenjeni knjižnicama i knjižničarima, uslugama i izvorima Knjižnice Europske komisije, primjenom Pravilnika za katalogizaciju na primjerima službenih publikacija, obradom hrvatskih i inozemnih službenih publikacija u praksi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, radom i postignućem Centra za povijesna istraživanja u Rovinju čija je knjižnica depozitarna za publikacije Vijeća Europe, korisnicima i dostupnošću informacija Europske unije preko iskustva Europskoga dokumentacijskog centra na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Europskoga dokumentacijskog centra Sveučilišta u Rijeci te dr.

Ciljevi su Skupa:

– proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama Republike Hrvatske i Europske unije

– pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualnoga poticaja u provođenju visokih knjižničarskih normi za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama

– poticati razvoj knjižnica kao informacijskih središta gdje članovi lokalne zajednice slobodno ostvaruju pristup službenim publikacijama i državnim informacijama

– poticati razvoj političke kulture djelovanjem mreže knjižnica i europskih dokumentacijskih centara u Republici Hrvatskoj, poticanjem boljega prepoznavanja bitnosti službenih publikacija te jačanjem svijesti o toj bitnosti i za pojedinca i za zajednicu.

Sudjelovanje je na ovome Skupu besplatno, uz prethodnu prijavu preko mrežnoga obrasca do 27. rujna 2018. godine.

Organizatori su Skupa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Više pojedinosti o Drugome međunarodnom stručnom skupu: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama.

Program Skupa.

______________________________________________________________

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sudionica kampanje #EUandME

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se kampanji pod nazivom #EUandME, koju je u svibnju 2018. godine pokrenula Europska komisija kako bi upoznala pripadnike mlađih naraštaja Europske unije s pogodnostima koje im Unija pruža. Kampanja je usmjerena na osobe u dobi od 17 do 35 godina.

Od 20. kolovoza 2018. godine na plazma ekranima u glavnom predvorju Knjižnice prikazivat će se kratki filmovi uglednih europskih redatelja nastali s ciljem poticanja dijaloga vezanog uz utjecaj Europske unije na svakodnevni život pripadnika mlađih naraštaja zemalja članica EU. Među njima je i film hrvatskog redatelja Dalibora Matanića Debut, koji donosi priču o Ivanu, mladiću s hrvatskog sela, i njegovom putu prema društvenom prihvaćanju u maloj sredini.

U središtu filma Usamljenik (r. Tomasz Konecki) nalazi se Poljak Jan, koji živi u kolibi duboko u planinama. Nakon što na internetu naruči krplje, zaljubljuje se u dostavljačicu te prolazi kroz razne izazove ne bi li je ponovno vidio i priznao joj što osjeća. Život u hostelu (r. Matthias Hoene) prikazuje jednu baku koja silno želi vidjeti europske znamenitosti i čija unučad smišlja plan kako bi ostvarila bakin san. U filmu Party Animal (r. Yorgos Zois) upoznajemo Alexa, koji pokreće posao na najneobičnijem mjestu te zahvaljujući neočekivanoj iskri nadahnuća naposljetku uviđa kako njegov hobi i posao nisu međusobno isključivi. Ooni, glavnom liku istoimenog filma (Oona, r. Zaida Bergroth), priskače u pomoć neočekivani prijatelj, koji joj pomaže vratiti se natrag iz šume u kojoj se izgubila.

Ovim osjećajnim, zabavnim, snažnim i nadahnjujućim pričama obuhvaćeni su interesi mladih u Uniji –  mobilnost pri obrazovanju i zapošljavanju, digitalne tehnologije, poslovne vještine, ekološka održivost te građanska i ljudska prava.

_____________________________________________________________

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započeo s djelovanjem Europski dokumentacijski centar

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević u srpnju 2018. godine potpisali su Sporazum o partnerstvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europske unije temeljem kojeg je u prostoru Knjižnice počeo djelovati Europski dokumentacijski centar kao dio mreže informacijskih centara Europe Direct.

Europski dokumentacijski centri djeluju kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuju pristup publikacijama i dokumentima koje u digitalnom obliku objavljuje Ured za publikacije EU, pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama EU u internetskom okruženju, osobito metapodatcima Ureda za publikacije EU, omogućuju cjelovito uključivanje publikacija o pitanjima vezanim uz EU u knjižnični katalog s njima povezanih nadležnih struktura, pružaju odgovore na elektroničke upite Ureda za publikacije s ciljem utvrđivanja zanimanja s njima povezanih nadležnih struktura za nova izdanja koja ustanove i agencije EU izaberu u okviru svojih promidžbenih aktivnosti, surađuju s informacijskim centrima koji djeluju u sklopu mreže Europe Direct, mrežom Team Europe (ukoliko djeluje u državi članici) i ostalim mrežama EU. Djelovanje ovih centara također je usmjereno na pružanje pomoći lokalnim zajednicama u njihovom boljem povezivanju s Europskom unijom, kao i na sklapanje sporazuma o suradnji s drugim tijelima u cilju šire uporabe izvora informacija o Uniji.

Svečano otvorenje Europskog dokumentacijskog centra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će upriličeno 3. listopada 2018. godine na četvrtom katu Knjižnice, u prostoru Zbirke službenih publikacija, koja više desetljeća prikuplja službene publikacije Europske komisije i Europske unije.