„NSK simultanka“ – poziv za sudjelovanje u šahovskoj priredbi u povodu obilježavanja Europskoga tjedna sporta 2021.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (EDC NSK) u povodu obilježavanja Europskoga tjedna sporta 2021. u četvrtak 23. rujna 2021. godine u 17 sati organizira šahovsku priredbu NSK simultanka, u sklopu koje će 15 igrača imati priliku odmjeriti snage s Alojzijem Jankovićem, hrvatskim velemajstorom u šahu, jednoj od najstarijih i najraširenijih igara na ploči u svijetu.

EDC NSK ovu priredbu organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u HrvatskojMinistarstvom turizma i sporta RH i ostalim odjelima Knjižnice, a u sklopu njezina programa bit će izložena i odabrana građa iz fonda NSK povezana sa šahom te plakati šahovskih turnira iz fonda Grafičke zbirke NSK.

Centar treću godinu zaredom sudjeluje u obilježavanju Europskoga tjedna sporta, čije se i ovogodišnje, ukupno sedmo izdanje održava od 23. do 30. rujna. Obilježavanje Tjedna pokrenuto je na poticaj Europske komisije kao odgovor na zabrinjavajući problem nedostatka tjelesne aktivnosti među europskim građanima te radi promicanja sporta, čije blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje ima posredan povoljni utjecaj i na gospodarstvo, dok istodobno kao snažno sredstvo postizanja društvene uključenosti značajno pridonosi povezanosti društva.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svojim je programom u sklopu obilježavanja prošlogodišnjega Tjedna izborila mjesto među finalistima natječaja za nagradu #BeCROactive u kategoriji Radno mjesto koju Ministarstvo turizma i sporta RH, kao nacionalni koordinator Tjedna, svake godine dodjeljuje pojedincima i ustanovama koji se svojim programima posebno istaknu u promicanju tjelesne aktivnosti i sporta.

Knjižnica poziva sve zainteresirane za sudjelovanje da se prijave na e-adresu edc@nsk.hr i provjere svoje šahovske vještine. Prijava uz puno ime i prezime treba sadržavati i broj mobilnoga telefona.

NSK simultanku moći će pratiti i ostali zainteresirani građani, neki od kojih će, uz pridržavanje epidemioloških mjera, možda prvi put zaviriti u svijet ove opčinjavajuće drevne igre.

Vizual šahovske priredbe „NSK simultanka“.